AKTUELNO

Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, jednoglasno je usvojena inicijativa Aleksandra Vučića, u svojstvu građanina, da se u okviru Bulevara Vudra Vilsona podigne spomenik u čast 28. predsednika Sjedinjenih Američkih Država, Vudra Vilsona.

Bulevar Vudra Vilsona, koji će po svom otvaranju spajati Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. veka, i Bulevar vojvode Mišića kojim dominira kompleks Beogradskog sajma, koji već nosi ime Vudra Vilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres naše prestonice vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar i Beogradski sajam, inicijator Aleksandar Vučić smatra prikladnom lokacijom za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu, čiji život i delo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu, obrazložila je deo inicijative Andrea Radulović, predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada.

Ona je podsetila, saopštio je Beoinfo, da je na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva, 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson doneo proglas obeležavanja ovog dana kao 'Srpskog dana' u znak podrške, tada teško stradaloj srpskoj naciji.

Foto: Tanjug/ Beoinfo/Sekretarijat za informisanje grada Beograda

Prošlo je više od 100 godina od kada se srpska zastava zavijorila u Beloj kući, a u svim crkvama pročitan Vilsonov 'Proglas o srpskom narodu', podsetila je Radulovć.

Podizanje spomenika Vudru Vilsonu predstavljao bi znak zahvalnosti i poštovanja života i dela ličnosti koja je vrednovala i pomagala naš narod tokom i nakon Prvog svetskog rata, obrazložila je Radulović.

Tomas Vudro Vilson, dobitnik Nobelove nagrade za mir, tokom dva mandata na funkciji predsednika Sjedinjenih Američkih Država, dao je neizmeran doprinos ustanovljenju vrednosti mira i međunarodne saradnje.

Foto: Tanjug/ Beoinfo/Sekretarijat za informisanje grada Beograda

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Miodraga Rogana, akademskog vajara, za podizanje spomenika kojim se odaje počast pripadnicima vojske i policije Srbije koji su učestvovali u borbi na karauli Košare 1999. godine.

Idejno rešenje skulpture je autorsko delo Miodraga Rogana. Inicijator predlaže da spomenički tekst obuhvati 108 imena i prezimena poginulih boraca. Predlog Urbanističkog zavoda je da se spomenik postavi u park šumi 'Bencio Buli' u kojoj je postavljen i spomenik heroju Milanu Tepiću, obrazložila je Radulović.

#Aleksandar Vučić

#Spomenik

#izgradnja

'