AKTUELNO

Postavlja se pitanje da li će zaposleni moći da izdržavaju penzionere.

Gordana Bjelobrk, šefica odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku, kaže da Srbija nema potrencijal za radikalne promene, jer se sve više mladih radno i reproduktivno sposobnih odlazi iz zemlje.

Procenjuje se da od 2021. godine zaposleni više neće moći da izdržavaju penzionere jer tada na red dolazi bejbi bum generacija. Od 1947. do 1957. godine kod nas je rođen nezapamćeni broj dece te se za četiri godine očekuje veliki priliv pentzionera.

Bjelobrk je gostujući u emisiji "Dobro jutro sa Jovanom i Srđanom" objasnila da se neposredno posle Drugog svetskog rata rodilo se mnogo više dece nego što se danas rađa.

- Da se takva tendencija nastavila ne bi bili o ovoj situcaiji - primetila je ona ukazavši da je je prosečna starost u Srbiji oko 43 godine. Srbija je peta na listi zemalja sa najstarijim stanovništvom.

Bjelobrk je dodala da je priliv penzionera rođenih u periodu od 1947. do 1957. godine počeo 2008. za žene, a  2013. za muškarce. Prema njenim rečima, u 2021. godini se očekuje najveće opterećenje radnog kontigenta.

- Nemamo potencijal za radikalne promene, jer sve više mladih odlazi iz Srbije. Statistika pokazuje da je 1,4 zaposlen na jednog penzionera - rekla je Bjelobrk i ukazala da zemlje u okruženju imaju sličan problem, zbog smanjenja radnog kontigenta.

Prema njenim rečima, od 1992. godine Srbija ima negativan prirodni priraštaj. To je, kako je rekla, dug period, podaci upozoravaju, ali se ne preduzimaju adekvatne mere.

Bjelobrk kaže da je pad nataliteta jednim delom povezan i sa ekonomskom krizom, te da je potrebno prvo ubediti ljude da ne odlaze iz Srbije, a potom i majkama omogućiti da usklade rad i roditeljstvo.

S. M.

#Penzije

#Starica

#starosna granica

'