AKTUELNO

Oni koji ne zamene lične karte do ovog datuma biće kažnjeni.

Građani koji do kraja decembra, kada je bio rok za zamenu starih ličnih karata za nove biometrijske, to nisu učinili ipak mogu sa starim dokumentom u poštama i bankama da podižu novac.

NBS je krajem prošle godine svim bankama uputila preporuku da do kraja marta omoguće klijentima banaka, koja poseduju trajni lični dokument, korišćenje starih ličnih karata radi redovne isplate penzija, potvrđeno je u ovoj instituciji.

Samo u Kraljevu, prema nekim procenama, oko 15.000 građana nije zamenilo stare lične karte i to su uglavnom starije osobe sa trajnim ličnim dokumentima.

U Kol centru Poštanske štedionice kažu da će priznavati stare lične karte zaključno sa 31. martom, a u ostalim bankama navode da do tog datuma sa starim ličnim kartama mogu da se podnose i zahtevi za kredite i da su postupili u skladu sa preporukom NBS.

U MUP-u je rečeno da je najveći broj građana zamenio lične karte, kao i da građani iako je istekao zvanični rok i dalje mogu da podnose zahteve za izdavanje biometrijske lične karte u policijskim upravama i stanicama i da će im one biti izdate po hitnom postupku.

Među onima koji nisu uzeli novi biometrijski dokument najveći je broj ljudi koji su došli u Srbiju kao izbeglice i još se nisu upisali u knjigu državljana Srbije i sada imaju velikih problema da pribave svu dokumentaciju za nove lične karte.

MUP je u poslednja tri meseca 2016. i u januaru 2017. očekujući povećan broj zahteva uveo i radno vreme subotom i nedeljom od osam do 20 sati. Kako je prošlog meseca opao broj zahteva u februaru je radno vreme nedeljom skraćeno do 14 časova.

Zakon o ličnoj karti inače propisuje novčanu kaznu do 50.000 dinara ili kaznu zatvora do 30 dana za prekršaj za "lice koje nema ličnu kartu ili koje u određenom roku ne podnese zahtev za izdavanje lične karte, a sa 5.000 dinara za "lice koje ne nosi ličnu kartu, a dužan je da je ima".

I. P.

#Banka

#Lična karta

#MUP Republike Srbije

#Penzije

#Pošta

'