AKTUELNO

Radovi su počeli davne 1970. godine.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da su u toku radovi na pristupnim saobraćajnicama za železničku stanicu "Beograd Centar Prokop" iz Bulevara kneza Aleksandra i da se njihov završetak očekuje sredinom godine.

-Radovima, koji su vredni 380 miliona dinara, treba da se poveže Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića sa stanicom Beograd - Centar Prokop. Završeni su svi zemljani radovi kao i tri potporna zida dužine oko 100 metara, a završava se potporni zid za sam most u dužini od 140 metara - rekao je Vesić za Jutarnji program televizije Pink.

Vesić je dodao da su urađeni i svi potporni stubovi za most, kao i da je završena i fekalna i kišna kanalizacija.

-Dužina same saobraćajnice biće 770 metara, imaće četiri trake, razdelno ostvo širine dva metra, dva autobuska stajališta, most od 145 metara kao i biciklističko-pešačku stazu u dužini od 200 metara. Sve to pratiće i izgradnja 1.500 metara kanlizacione mreže i 560 metara vodovoda. Urađen je dakle, veliki deo posla i očekujemo da sredinom godine imamo kompletno povezan Bulevar Aleksandra Karađorđevića sa stanicom Prokop - rekao je on.

Foto: Tanjug

Vesić je naglasio da će sledeći korak grada biti da se izgrade saobraćajni pristupi stanici "Beograd Centar" sa donje strane od auto-puta. Podsetio je i da su radovi na izgradnji stanice Prokop počeli 1977. prema ideji gradonačelnika Beograda Branka Pešića iz 1970. godine i da je po tadašnjim planovima rok za izgradnju bio 18 meseci.

-Zbog ekonomske krize u tadašnjoj Jugoslaviji, a kasnije i raspada iste države ovaj projekat je više puta napuštan i ponovo oživljavan, ali se ništa značajno nije desilo do odluke ove Vlade da se Prokop završi. Vlada Aleksandra Vučića uspela je da oživi ovaj projekat, i on će biti završen, a završetak ove železničke stanice samo je jedna od pozitivnih posledica projekta "Beograd na vodi", dok je drugi, početak izgradnje nove autobuske stanice u Bloku 42 ove godine - istakao je Vesić.

S.A.

#Beograd na vodi

#Goran Vesić

#železnička stanica

'