AKTUELNO

Ovo ne bi trebalo da radite inače, a danas nikako,m ako vam je život mio.

Oni koji veruju da je petak 13. baksuzan dan savetovaće vam da danas ne radite ove stvari!

NE PROLAZITE ISPOD MERDEVINA

Ovo verovanje ima korene u ranom hrišćanstvu. Naslonjene merdevine formiraju trougao sa zidom i tlom, što predstavlja sveto trojstvo, koje ne sme biti narušeno. Ne iskušavajte sreću i zaobiđite ih!

ZAOBIĐITE CRNE MAČKE

Praznoverni smatraju da mačka donosi nesreću ako ispred nekoga pređe put sa leve na desnu stranu. Ako vam, ipak, pređe put vratite se tri koraka unazad.

Kako bi izbrisali svaki trag drugih religija hrišćanski sveštenici su navodno svoje podanike ubeđivali das u crne mačke zli demoni.

RAZBIJENO OGLEDALO

U starom Rimu ljudi su se ogledali u besprekorno mirnoj vodi bazena.

Smatralo se da odraz u stvari predstavlja nečiju dušu, te da je opasno baciti kamen u bazen dok se neko ogledao. Isto praznoverje je kasnije prešlo i na ogledala.

Prema verovanju, onoga ko slomi ogledalo čeka sedam godina

PROSUTA SO

Prosuti, rasipati ili od nekoga pozajmiti so znak je loše sreće i razdora. Ovo sujeverje verovatno datira još iz davnih vremena kada je so predstavljala veoma vrednu robu. Ako je već porospete pokupite je i bacite preko glave.

Neki tvrde da je Juda prosuo so tokom poslednje večere sa Isusom.

UBITI BUBAMARU

Da li znate kako se zove STRAH od BROJA 13?

Ovo stanje naziva se triskaidekafobija, a od njega su patili i Napoleon i Frenklin Ruzvelt, koji su odbijali da putuju 13. dana bilo kojeg meseca,i nikada nisu ugostili trinaestoro gostiju. Mark Tven bio je jednom prilikom 13. gost na večeri za koju je njegov prijatelj rekao da bi najbolje bilo da je izbegne.-Ta večera je zaista bila nesrećna- rekao je Tven kasnije svojem prijatelju, navodeći da je bilo hrane samo za dvanaestoro ljudi.

Ubistvo ovog insekta donosi lošu sreću jer ona prema nekim verovanjima predstavlja Devicu Mariju.

TUĐA KAŠIKA

Veruje se I da će maler poterati one koji jedetu tuđom kašikom. Kako bi se u ovom slučaju razbio maler, potrebno je tri puta brzo dunuti u kašiku i tako oterati lošu sreću.

SPOTICANJE

Ko se na neko mestu spotakne, trebao bi se vratiti i preko tog mesta još jednom pređe da ga u suprotnom ne bi stigla nesreća.

USTAJANJE NA LEVU NOGU

Sujeverni kažu da nikada iz kreveta ne treba ustajati na levu nogu, a pogotovo ne na petak 13.

LEVA ČARAPA

Postoji I verovanje da nikada ne treba obuvati, ni skidati prvo levu čarapu

KADA ZEVATE, STAVITE RUKU NA USTA

Ovaj običaj su nam u amanet ostavili naši preci, koji su verovali da će zli duhovi ući u nas dok zevamo – pravo kroz usta.

OTVARANJE KIŠOBRANA

Moguća je uzročno-posledična veza zla (kiša) i zaštite (kišobran). Gde je jedno, tu je i drugo. Otvaranjem kišobrana tamo gde nema zla, zapravo kiše, prizivate neko drugo zlo.

#Petak 13.

'