AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da Grad ove godine uložio 144 miliona dinara u 21 prirodno dobro u prestonici.

Radojičić je danas obišao jedno od njih, Bajfordovu šumu na Banjici i istakao da se, kada se govori o "zelenom gradu" ne misli samo na posađeno drveće u urbanom delu već i na prirodna dobra, kojima glavni grad obiluje.

- Šume su važne zbog sportsko-rekreativnih aktivnosti građana, ali na prvom mestu sa ekološkog aspekta. One su pluća grada i brigom o šumama istovremeno brinemo o zdravlju našeg stanovništva - rekao je Radojičić, a navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Radojičić je ukazao na nemerljiv značaj šuma i u sprečavanju preterane buke i smanjenju zagađenja.

Zbog toga, poručio je, mora se odgovorno i domaćinski gazdovati šumama.

Radojičić je ukazao da je važno uređenje šuma, ali i njihovo unapređenje, jer su mnoga stabla stara i bolesna. Kako je dodao, ove godine šume su obnovljene sa 18.000 sadnica, dok je u urbanom delu grada ove godine zasađeno 410 sadnica.

Gradonačelnik se osvrnuo na značaj eko-turizma, koji je privlačan za strance koji su, "impresionirani našim prirodnim bogatstvima" - Adom, Košutnjakom, Kosmajem, Avalom, Lipovičkom šumom. Bajfordova šuma nastala je posle Drugog svetskog rata, kada je pošumljeno 42 hektara slobodne površine.

Na tom prostoru je i veliki broj ptica i drugih vrsta, zbog čega je to ekološki značajno mesto u gradu. Radojičić je najavio da ima plan da jedan dan nedeljno posveti prirodnim dobrima, kako bi pomogao u ostvarenju zajedničkog cilja da 25 odsto Beograda bude pod zelenim površinama, u odnosu na sadašnjih 15 procenata.

#Aleksandar Radojičić

'