AKTUELNO

On je bio jedan od najučenijih hrišćana.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik posvećen Svetom Grigoriju Bogoslovu, carigradskom arhiepiskopu iz 4. veka i jednom od najučenijih hrišćanskih svetitelja.

Sveti Grigorije Bogoslov je još pre nego što se krstio i posvetio život crvki važio za učenog i mudrog čoveka. Učio je u Atini zajedno sa Vasilijem Velikim i Julijanom Odstupnikom.

Sveti Grigorije važi za jednog od najučenijih hrišćanskih svetitelja. Sastavio je mnogobrojna dela, od kojih su mu najslavnija ona iz Bogoslovlja (zbog čega je i nazvat Bogoslovom). Tokom svog arhiepiskopovanja u Carigradu dosta je pisao protiv jeretika, a proslavilo ga je delo Besede o Svetoj Trojici.

Nakon što se povukao sa funkcije arhiepiskopa Sveti Grigorije je napustio Carigrad i ostatak života proveo povučen, u molitvi i pisanju knjiga koje se i danas proučavaju.

Iako je celog života bio slabog zdravlja, ipak je doživeo duboku starost i umro u 80. godini života. Mošti su mu prenete u Rim, dok mu se glava nalazi u Uspenskom soboru u Moskvi.

Sveti Grigorije Bogoslov je bio i ostao veliki i poštovani svetitelj pravoslavne crkve i autor jedne od liturgija.

Kako je reč o jednom od najučenijih hrišćanskih svetitelja u nekim krajevima Srbije Sveti Grigorije Bogoslov danas važi za zaštitnika mudrih i učenih ljudi. Stari kažu da đaci koji imaju problem sa savlađivanjem nekog gradiva na današnji dan treba pažljivo da pročitaju lekcije koje ih muče i da se nakon toga pomole Svetom Grigoriju. Veruje se da će tako naučeno gradivo biti zauvek zapamćeno, pa ni dobra ocena neće izostati.

Č.N.

#Svetac

#učenik

'