AKTUELNO

Galerija Progres u Beogradu stavljena je pod zaštitu države, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da je to velika pobeda kulture nad biznisom.

Vesić je za medije rekao da je ta galerija od juče pod zaštitom države i Zavoda za zaštitu spomenika na njegovu i inicijativu građana, jer postoji nekoliko decenija.

- Kada je ona građena, Grad Beograd je dao uslov da se napravi umetnička galerija na mestu gde je nekada bila galerija ''Sebastijan''. Za vreme privatizacija, zgrada ''Progresa'' se prodavala, a Grad Beograd je tražio da se galerija sačuva i da onaj koji kupi zgradu nema mogućnost da promeni prostor galerije i njenu namenu - naveo je Vesić i dodao da je to "velika pobeda kulture nad biznisom".

Foto: Pink.rs

Vesić je govorio i o aktuelnim rekonstrukcijama u glavnom gradu, navodeći da će 1. septembra biti završen veliki deo radova, ali će odmah početi drugi.

Rekao je da će Trg republike biti završen za manje od mesec dana, a za sredinu avgusta najavio radove na Savskom trgu, koji će ići u fazama bez zatvaranja saobraćaj i trajati do februara sledeće godine.

Najavio je i rekonstrukciju zgrade železničke stanice, za čiju je fasadu Vlada Srbije odobrila sredstva, kao i rekonstrukciju Bulevara patrijarha Pavla, koja počinje 1. septembra i čijim završetkom će, kako je naveo, građani Vidikovca i Rakovice moći da za nekoliko minuta stignu novim bulevarom sa četiri trake do Mosta na Adi.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Pored toga, kako je rekao, dve trećine novog Bulevara Vudroa Vilsona biće pušteno u saobraćaj do kraja avgusta, dok će Karađorđeva ulica i Topličin venac biti završeni 1. septembra.

On je za kraj septembra najavio i otvaranje Papilulske pijace i dodao da su radovi na ovom zdanju pri završetku, a da će potom početi rekonstrukcija na Kalenić pijaci, a potom i Bajlonijevoj.

Vesić je rekao i da će rekonstrukcija Ulice 27. marta biti završena 1. septembra.

#Beograd

#Goran Vesić

#Rekonstrukcija

'