AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić primio je delegaciju Koordinacije udruženja izbeglih i raseljenih u Srbiji povodom obeležavanja 24 godine od stradanja i progona Srba u hrvatskoj akciji 'Oluja'.

Povodom obeležavanja 24 godine od akcije "Oluja", koja se ove godine na inicijativu predsednika Srbije održava u Krušedolu, gradonačelnik Radojičić je pohvalio to što se već godinama unazad ovaj datum obeležava u različitim gradovima Srbije, koji su kao i Grad Beograd raširenih ruku dočekali naše sunarodnike i pomogli im da započnu novi život.

- Bliži se 4. avgust, dan kada obeležavamo datum vezan za progon i stradanje našeg naroda. I ove godine ćemo sećanjem na taj događaj pokazati da nismo, niti ćemo ikada zaboraviti tragediju koju je nedužno srpsko stanovništvo doživelo napuštajući svoja ognjišta i da i dan-danas, nakon više od dve decenije, osećamo večnu bol prema tragično nastradalim Srbima, ali i posledice koje je ova akcija nanela građanima, prisiljavajući ih da u jednom danu ostave sve ono što su godinama gradili i stvarali - rekao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da u Beogradu živi više od 200.000 izbeglih sa teritorije Hrvatske, da Grad Beograd razume njihove potrebe, poznaje njihove probleme i da je grad usmeren da im obezbedi uslove za kvalitetan život.

- Svestan sam da je jedan od najvažnijih uslova za to obezbeđivanje krova nad glavom u našem gradu, te smo u junu zajedno sa Vladom RS i uz pomoć Evropske investicione banke podelili ključeve novih stanova za 270 porodica izbeglih sa teritorije Republike Hrvatske i BiH u naselju Kamendin - naveo je on.

Kako kaže, svestan je da i dalje postoji blizu 7.000 lica na teritoriji Beograda bez rešenog stambenog pitanja.

Kako kaže, prvi korak ka tome da se taj broj smanji je dodela još 133 stana na Novom Beogradu i još 250 u Borči, koji će biti useljivi 2021. godine.

Predstavnici udruženja izbeglica pozvali su gradonačelnika na parastos srpskim žrtvama koji će se održati u petak u Crkvi Svetog Marka u 10.30 časova i istakli da im znači podrška gradonačelnika Beograda u događajima koje organizuju.

Predstavnici udruženja Nenad Abramović i Milan Žunić uručili su gradonačelniku plaketu kao vid zahvalnosti za podršku koju je Grad Beograd pružio u organizaciji jubilarne desete manifestacije "Krajiške igre, pesme i običaji - Busije 2019", koja je održana 23. juna povodom Svetskog dana izbeglica.

#Beograd

#Hrvatska

#Komesarijat za izbeglice

#Oluja

#Zoran Radojičić

'