AKTUELNO

RHMZ je upozorio na izuzetno visoke temperature koje će ići čak i do 36 stepeni i najavio vermenske nepogode koje se očekuju danas poslepodne i tokom noći.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da je danas za nijansu manje sparno, jer ima malo vetra pa ublažava tu vrelinu.

-Kombinacija visoke temperature i vlažnosti daju da je taj osećaj vrućine jači. Ovo ništa nije alarmantno, to su uobičajne letnje temperature - kaže Todorović.

Foto: TvPink Printscreen

Što se atmosferskog prtiska tiče, Todorović ističe da je on malo niži , a da kada dođe hladniji vazduh on će početi da raste.

Prof. dr Miljko Ristić, kardiolog ističe da ne podnose sve kategorije stanovništva ovu temperaturu.

Foto: TvPink Printscreen

-Organizam ima svoje automatizme koji reguliše sopstvenu temperaturu u odnosu na spoljašnju temperaturu, međutim, organizmu treba pomoći u tim ekstremnim uslovima. i Visoke temperature se mogu savladati uz pomoć nas samih, ne smemo se ponašati nonšalantno prema visokim temperaturama, moramo izaći na ulicu spremni, obući se adekvatno, u komotnoj obući i odeći, do 10 i 11 prepodne treba da budemo napolju i tek posle 17 časova , a u prirodi treba provoditi što više vremena - objašnjava kardiolog.

-Glavni simptom leti je, zbog pada pritiska, neko kolapsno stanje, te osobe treba da sednu u hladovinu da se osveže, a pacijenti koji se leče od visokog pritiska oni se leče po savetu lekara - ističe Ristić.

Suština je ta, kako naglašava Ristić, u koliko su ljudi osetljivi na visoke temperature, da ne izlaze iz kuća, da sede u klimatizovanim prostorijama u najtoplije doba dana, a klimu da čiste zbog infekcija respiratornih puteva.

#Lekar

#Savet

'