AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beogada Goran Vesić pozvao je danas odbornike da glasaju za promenu Statuta grada Beograda, kojima se gradskim i prigradskim opštinama daju veće nadležnosti.

One koje su im, kaže Vesić, oduzete u vreme vlasti Dragana Ðilasa, kao što im je oduzeta i imovina, na osnovu Ustava, koji su, takođe, doneli oni koji su sada opozicija, a tada su bili na vlasti.

Predloženim izmenama uklanja se poslednji relikt “Ðilasove vlasti” u gradu, kaže Vesić, ali, ističe, nije u potpunosti zadovoljan.

Za potpunu decentralizaciju, naime, potrebna je promena Ustava, istakao je i dodao da su aktuelnim Ustavom, donetim u vreme "Ðilasa, Jeremića…", ukinute gradske opštine.

Najviši akt ne prepoznaje beogradske opštine kao jedinice lokalne samouprave, pa su opštine u Srbiji zbog toga imale veća ovlašćenja od gradskih i prigradskih u glavnom gradu, iako one imaju više stanovnika.

Vesić je odbacio kritike opozicije koje su, kaže, potpuno neutemeljene i “nemaju veze sa Statutom”.

- Uspeli smo da ispravimo greške koje su naši prethodnici napravili, a učinili su zločin prema glavnom gradu, jer su ga potpuno centralizovali - istakao je Vesić i objasnio da je greška koju su tada napravili što su grad tretirali kao jedinstvenu lokalnu samoupravu u Ustavu, a to je dovelo do toga da opštine nemaju imovinu.

- Kaže opozicija da opštine nemaju imovinu? Pa, nemaju, jer ste im je vi oduzeli 2006. godine - dodao je.

Objasnio je da su osnov za promenu Statuta bile izmene Zakona o glavnom gradu, kojim je obezbeđeno da grad dobije veliki broj nadležnosti i mogućnost da jedan deo prenese na gradske opštine.

- Po Ðilasovom zakonu nismo mogli da prenesmo nijednu nadležnost. Sada se povećavaju nadležnosti i u oblasti privrede, izdavanja dozvola, nataliteta, zaštite životne sredine… - rekao je Vesić i ukazao da su predstavnici grada imali veliku podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije.

On je takođe istakao da je Nacrt Statuta predstavljen i u Briselu, ukazujući da je to veoma važno, jer se 70 odsto propisa koje će Srbija morati da prilagodi na putu ka EU odnosi na lokalne samouprave.

Gradske opštine će, inače, ubuduće vršiti legalizaciju do 400 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 1. 500 kvadrata.

Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3. 000 kvadrata i izdavati građevinske dozvole do 5. 000 kvadrata.

Sve prigradske opštine mogu da donose planove detaljne regulacije, kao i da osnivaju uslužne centre

- Efikasnije će se rešavati problemi građana - poručio je Vesić.

Inače, na početku današnje sednice Skupštine grada konstatovana je ostavka Vojina Vujića, člana gradskog veća, a na njegovo mesto izbarana je Danijela Mirjanović koju je predložio gradonačelnik Zoran Radojičić.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković konstatovao je da sednici i dalje ne prisustvuju odbornici Saveza za Srbiju koje je pozvao da podnesu ostavku.

Oni su primedbe na izmene Statuta izneli novinarima ispred gradske skupštine, a tvrde da se aktivnosti u Beogradu, naprotiv, još više centralizuju.

#Beograd

#Goran Vesić

'