AKTUELNO

S obzirom na to da su klimatske promene evidentne, ledolomci će biti neophodni.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da šteta zbog leda tokom januara iznosi 1,4 miliona evra i najavila je da će Srbija nabaviti dva ledolomca preko Elektroprivrede Srbije, kojoj su najneophodniji zbog hidroelektrane Đerdap na Dunavu.

- Da smo ove godine i imali ledolomce, ne bismo prošli mnogo jeftinije, jer jedan košta oko dva miliona evra, a održavanje i rad u ovakvim zimskim uslovima oko 400.000 evra godišnje. Ali, moraćemo da ih kupimo - rekla je Mihajlović.

Srbija je, prema njenim rečima, imala sreće jer kada je zatražila ledolomce od Mađarske, toj susednoj državi nisu bili potrebni, pa je mogla da ih ustupi Srbiji po ugovoru koji je potpisan još za vreme Josipa Broza Tita.

Na pitanje kako se odvija proces legalizacije objekata, Mihajlovićeva je istakla da je do sada popisano 650.000 objekata, a legalizovano 50.000.

- Plan je da se popis nelegalnih objekata završi za nekoliko meseci i zato je lokalnim samoupravama i gradovima, koji su nadležni za taj posao, Vlada Srbije pritekla u pomoć i odobrila zapošljavanje 1.100 ljudi koji imaju zadate kvote koliko rešenja dnevno treba da potpišu - objasnila je ministarka.

I. P.

#Elektroprivreda srbije

#Led

#Ledolomac

#Vreme

#Zorana Mihajlović

'