AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da je saradnja tog resora i Vojske Srbije sa NATO pod okriljem Programa Partnerstvo za mir, 'optimalni nivo' međusobnih odnosa.

Vulin je tokom razgovora sa vrhovnim komandantom Savezničkih snaga u Evropi američkim generalom Todom Voltersom o mogućnostima za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva, ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja i da neće ulaziti ni u jedan vojni savez.

On je naveo da su najveća bezbednosna pretnja za mir na Balkanu formiranje "vojske Kosova" i "pokušaji stvaranja velike Albanije".

- Za Srbiju KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i srpsko stanovništvo u pokrajini u njemu vidi jedini garant svoje bezbednosti. Sve zemlje koje čine Kfor imaju našu zahvalnost za očuvanje mira na prostoru Kosova i Metohije. Zato je za Srbiju veoma zabrinjavajuće kada se umanjuje brojnost ili uloga Kfora - naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

General Volters pohvalio je doprinos Ministarstva odbrane i VS u multinacionalnim operacijama pod mandatom EU i UN, s posebnim naglaskom na angažovanje pripadnika VS u misiji u Libanu (UNIFIL) i dodao da NATO poštuje neutralnost Srbije.

Američki general se ranije danas sastao u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

#Aleksandar Vulin

#NATO

'