AKTUELNO

Danas se obavlja niz običaja zaštite pernate živine.

Hrišćani danas slave prvu slavu u Novoj godini, prema pravoslavnom kalendaru, Svetog Ignjatija, koji je poznat kao Bogonosac.

Bogonoscem je nazvan jer ga je, kao maloga, Isus uzeo na ruke i uzdigao, a Ignjatije je uvek nosio Boga u srcu i mislima. Za ovaj nadimak u narodu postoje dva objašnjenja.

Prema prvom, dobio ga je jer je preneo Boga preko zaleđene reke. Prema drugoj legendi, kao grešnik bio je osuđen da prenosi ljude na leđima preko reke, pa kad je jednoga, što ga je požurivao, budući da je hitao da pokudi devojku, naljućen - ubio, svi su mu gresi bili oprošteni, jer narod drži da je kuđenje devojke greh nad grehovima.

Ponegde se ovaj dan naziva i Kokošinji dan ili Kokošiji Božić. U narodu se obavlja niz radnji i običaja, radi zaštite kućnog imetka i pernate živine.

Domaćice danas na poseban način hrane živinu - u krug, načinjen od položenog konopca, baca se specijalno spremljeno žito. Ponegde se mesi kolač i deli deci, ali ih prvo povuku za uvo da što više porastu u sledećoj godini.

Na današnji dan se, takođe, ne rade teški poslovi, naročito ženski, kao što je predenje, tkanje, šivenje.

Autor: D. Jovanović

'