AKTUELNO

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković podsetila je na konferenciji ministara na Samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa da je MUP više puta dobio priznanja za međunarodnu policijsku saradnju i pohvale za humani pristup policijskih službenika tokom migrantske krize

Kako je danas istakla u Poznanju, Srbija će nastaviti da bude pouzdan i kredibilan međunarodni partner i u narednom periodu.

- Srbija ispunjava sve standarde u pogledu zaštite ljudskih prava migranata. Sa druge strane jasno je da upravljanje migracijama predstavlja bezbednosni izazov, koji je pokazao i nepredvidivost i veliku dinamiku, zbog čega je naš prioritet sprečavanje krijumčarenja migranata, njihove radne i seksualne eksploatacije, ali i stvaranje uspešnog mehanizma povratka migranata kojima nije odobren zahtev za azil - rekla je Popović Ivković.

Ona je podsetila da je Srbija u prethodnom periodu, a nakon gašenja takozvane Zapadnobalkanske rute, imala pritisak migranata koji se može uporediti sa periodom kada je kriza bila na vrhuncu i kada je više od milion migranata prošlo kroz Srbiju.

S druge strane, kako je navela, u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice u prvoj polovini ove godine sprečeno je 6.012 osoba, kao i da se na teritoriji naše države trenutno nalazi oko 3.100 migranata.

Državna sekretarka je poručila da Srbija nastavlja da jača svoje kapacitete, kako bi odgovorila na eventualne buduće izazove.

- Srbija doprinosi politici povratka koja će biti definisana na nivou Evropske unije i pozdravlja napore koji se sprovode u okviru ERRIN mreže na nivou Evropske unije. Naša država će, shodno statusu posmatrača u ovoj mreži, aktivno davati svoj doprinos i razmenjivati informacije od značaja za politiku vraćanja migranata - rekla je državnna sekretarka.

#Biljana Popović Ivković

'