AKTUELNO

Pokretni mamograf, na kojem će žene u Vojvodini moći da obave preglede besplatno, bez uputa, zakazivanja i bez zdravstvene knjižice, počeo je danas sa radom u selu Višnjićevo, u opštini Šid.

U Srbiji svaka dvanaesta žena oboli od tumora dojke. To je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas. Svake godine od ove bolesti umre 1600 žena, a registruje se oko 4600 novoobolelih.

Svaki tumor otkriven na vreme je izlečiv, a najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke je mamografija.

Zato je Pokrajinska vlada pokrenula projekat "Prva mamografija", čiji je cilj da se ženama u seoskim sredinama snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice, navosi se u saopštenju.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković obišao je selo Višnjićevo u opštini Šid, gde je pokretni mamograf zvanično počeo da radi i naglasio da ga raduje činjenica što se u ovom malom mestu za snimanje mamografom prijavilo čak 220 žena, a u Adaševcima gde je pokretnom mamografu sledeća stanica, njih 190.

Naša želja je, kako je rekao Gojković, da se što više žena starijih od 40 godina odazove na ovaj značajan dijagnostički pregled.

Pokretni mamograf će obići sredine koje su najudaljenije od zdravstvenih centara u kojima se može obaviti ovo snimanje, kako bi se ženama omogućilo da pregled obave u svom mestu, a planirano je da se do kraja godine projekat realizuje u 11 opština u Vojvodini.

Projekat "Prva mamografija" se realizuje u koordinaciji sa domovima zdravlja, tako što zdravstveni radnici prvo organizuju predavanja za žene, na kojima ih informišu o značaju mamografije, kao i o obavezi koju imaju prema svom zdravlju i rizicima od bolesti, dodaje se u saopštenju.

#Pregled

#Vojvodina

'