AKTUELNO

Visoke temperature ne smetaju samo ljudima, već i životinjskim vrstama. U Beogradskom zoološkom vrtu one se rashlađuju u bazenima sa hladnom vodom, a dobijaju i ledene poslastice.

Na udaru visokih temperatura najviše se nalaze foke i pingvini. Jožef Ezveđ, veterinar zoološkog vrta, kaže da su najugroženije životinje koje su sa severnog područja, kao što su polarni vukovi i životinje koje žive na velikim nadmorskim visinama.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mi njima izađemo u susret, pingvine smo fino pripremili za leto, ošišali smo ih, a taman će do jeseni da izraste zimska dlaka. Ostalim životinjama rashlađujemo vodu, stalno je menjamo. Toplo je i lavovima, zebrama, žirafama, pa i njih rashlađujemo – kazao je Ezveđ.

Foto: TvPink Printscreen

On dodaje da na životinje utiče velika sparina prilikom obilnih kiša i kaže da se neke sklanjaju kada je crveni alarm.

- Imamo zimovnik, koji zimi služi da ih zaštitimo od hladnoće, a leti ih sklanjamo ako su UV zraci jaki i ako su temperature previsoke – izjavio je Ezveđ i rekao da ovako visoke temperature prijaju reptilima.

Foto: TvPink Printscreen

Pročitajte još: TROPSKI TALAS STIGAO U SRBIJU - Danas počinje udar PAKLENE VRUĆINE, a u ovom delu zemlje biće najtoplije!

#Pingvini

#vrućina

#zoološki vrt

'