AKTUELNO

Ako primetite ovako nešto, nikako ne stajte, evo šta obavezno treba da uradite.

"Na povratku iz Grčke, oko 50 kilometara od granice, naleteo sam na BMW bugarskih tablica koji je pokušao da me zaustavi... Nikako nemojte da stajete... Odustali su posle dva preticanja".

Ovo upozorenje poslednjih dana kruži turističkim grupama na društvenim mrežama, a podelio ga je jedna od korisnika koji je, po svemu sudeći za dlaku izbegao susret sa "drumskim pljačkašima", koji po pravilu operišu tako što na prevaru uspeju da zaustave automobil, a onda putnike ili opljačkaju ili traže nocac za pomoć nudeći nekakve navode dragocenosti u razmenu.

Foto: Tanjug

Naime, jedan naš građanin je u povratku sa letovanja iz Grčke doživeo neprijatnost kada je, kako navodi u svom postu na Fejsbuku, autmobil marke "BMW 3" bugarskih tablica pokušao da ga zaustavi u toku vožnje. On je podelio da da je BMW agresivno pokušavao da ga zaustavi, što on nije učinio, ali da je najzad odustao nakon dva preticanja.

- Čitao sam ranije o tome, nisam paranoik, zaustavljaju kao da imaju problem a onda pljačkaju, nikako nemojte da stajete - upozorio je on ostale korisnike grupe.

Foto: Printscreen Facebook

Drumski pljačkaši nisu novina na putevima, ni u Srbiji ni u regionu. To je potvrdio i niz komentara na ovaj post.

Većina korisnika koja je podelila svoja iskustva, kako su naveli, nije zaustavila automobil da proveri da li nekome nešto treba, već su na svaki način pokušavali da izbegnu vozilo koje im daje znake da se zaustave.

Nekoliko onih koji su se zaustavljali, pišu da su to uglavnom bili Turci koji su im nudili lažno zlato u zamenu za novac, pod izgovorom da nemaju bankomat u blizini ili da su ostali bez goriva.

Jedna žena je podelila da je njena porodica zapravo nasela i dala im 20 evra, u zamenu za zlatan prsten i vizitkartu, za koju se ispostavilo da je lažna, kao i prsten.

U roku od jednog dana javilo se skoro 60 ljudi sa sličnim iskustvima. Ovo nije prvi put da razbojnici "operišu" oko granice, sve veći broj građana koji putuje postaju žrtve drumskih razbojnika, a ako je suditi prema iskustvima koja su javno podeljena na društvenim mrežama i u medijima, najčešće su u pitanju rumunski i bugarski državljani.

Još jedna opasnost - lažni presretači

Putnike u jeku turističke sezone vrebaju i takozvani lažni presretači i to je još jedna opasnost sa kojom se susreću na putevima, najčešće u Srbiji.

Foto: Printscreen Facebook

"Lažni presretači", su svojevrsni drumskim prevarantima koji operiši koji po pravilu, koriste vozila nalik policijiskim, zaustavljaju turiste i na prevari izvlače novac za nekakve navodne prekršaje.

Foto: Tanjug

Prošle godine, nakon nekoliko incidenata sa lažnim presretačima, koji su čak koristi i lažne rotacije i značke, oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova sa jasnim savetima za sve vozače koji se nađu na meti ovih savremenih "drumskih razbojnika".

Oni su savetovali građane na šta da obrate pažnju kako ne bi bili obmanuti.

- Najpre, podsećamo građane da su saobraćajni policajci dužni da, prilikom obavljanja poslova kontrole i regulisanja saobraćaja na putevima, nose uniformu sa oznakama i pripadajućom opremom na propisan način. Na uniformi saobraćajnog policajca mora se na levoj strani, u visini grudi, nalaziti značka policije, dok se na desnoj strani, u visini grudi, nalazi oznaka sa prezimenom policijskog službenika sa brojem koji mora odgovarati broju službene legitimacije - objašnjava Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije MUP-a.

Foto: Printscreen Facebook

On je tada istakao da policijski službenici saobraćajne policije u kontroli saobraćaja moraju imati službenu značku sa službenom legitimacijom, koja služi za identifikaciju i dokazivanje svojstva policijskog službenika.

- Takođe, posebno naglašavamo da građani, koji su zaustavljeni u kontroli saobraćaja zbog izvršenog prekršaja prekoračenja brzine, imaju pravo da zatraže uvid u video zapis na kojem se jasno mogu videti vozilo kojim je učinjen prekršaj, registarski broj vozila, kao i bitna obeležja prekršaja, bilo da je prekršaj dokumentovan ručnim radarom ili radarom ugrađenim u vozila bez spoljnih obeležja policije – presretače - naglasio je Radenković.

#Letovanje

#Prevara

#Putovanja

#autoput

'