AKTUELNO

Gej-lezbejski info centar (GLIC) najavio je da će u subotu, 29. juna, organizovati petu po redu paradu "Ponos Srbije" u Beogradu sa koje će kako se navodi, "LGBT osobe i njihovi prijatelji pozvati na hitno pravno regulisanje istopolnih partnerstava i povećanje budžetskih davanja za rad LGBT organizacija civilnog društva".

Teolog Miloš Stojković za Novo jutro kaže da Srbija treba da prihvati evropske vrednosti, ali kako naglašava ne treba prihvatiti gotov sve.

- To je prada razvrata i srama, parada onoga što građani Srbije ne trba da podrže – rekao je Stojković, ističući da strane ambasade rade na urušavanju morala Srbije.

- Te ambasade godinama unazad rade na urušavanju Svetosavske Srbije, ja pripadam narodu Nemanjićkih vrednosti i ne mogu da dozvolim da se takve stvare uvode na mala vrata – rekao je Stojković.

Gej aktivista Boris Milićević kaže da parada koja je najavljna je politički skup.

- To nije parada nemorala, već je reč o politčkom skupu gde jedna grupa građana, pripadnika jedne marginalne grupe, iskazuje svoj stav i zahvteve. Što se tiče finansiranja LGBT organizacije, to je jedan o četiri naša zahteva. LGBT građana čine 8 odsto populacije, tako da država Srbija prihoduje od njih takođe, pa je i red da i oni izdvoje nešto za ove ljude – rekao je Milićević.

- Mi plaćamo porez, nismo marsovci, ima Srba zemljoradnika koji su gej, ima teologa, ima i političara koji su gej. To ništa nije strano, sve je to ljudski – dodao je Milićević.

Stojković smatra da je neprimerno da neko svoje stavove iznosi na takav način.

- Seksulanost ne spada u ljudsko pravo, to je volja svakog od nas. Ova parada je nametanje nemorala, i nije tačno da je 8 odsto populacije LGBT, već je reč o između dve i tri odsto. Zbog parade se osećam ugroženo. Možda ja želim da sa svojim sinom tog 29. prošetam ulicama Beograda. Kako da mu objašnjavam nešto što nije normalno – naglasio je Stojković, koji je u studiju pokazao fotografiju sa prethodne parade.

Na fotogrfiji se vidi osoba koja na garderobi ima sliku ikone.

Foto: TvPink Printscreen

- Da li je ovo čovek koji traži svoja prava – pitao se Stojković, naglašavajući da se na fotografiji nalazi čovek iz pomoravskog okuga.

- Odgovorno tvrdim da je ovo čovek sa parade od prošle godine ovde u Srbiji. Ovo su sprske novine objavile – dodao je Stojković objašnajvajući fototografiju koju je sve vreme pokazivao uživo u programu jutarnjeg programa Pink televizije.

Milićević je na to rekao da je to pokazana fotografija nije nastala u Beogradu.

- To nije nastalo u Beogradu - rekao je Milićević.

#LGBT

'