AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je utvrđena konačna trasa buduće dve linije metroa, a da je planirani početak radova kraj sledeće godine.

Kako je rekao za današnje Novosti, u budućnosti se planira i izgradnja treće linije koja će povezivati Voždovac preko Prokopa, Slavije, Trga republike i novu autobusku stanicu u Bloku 42, kao i železničku stanicu Novi Beograd.

Po ugledu na metroe nekih evropskih prestonica, beogradske arhitekte dobiće priliku da urede svaku stanicu, naveo je zamenik gradonačelnika.

Foto: Beograd.rs

- To što tek sada znamo kuda će prolaziti metro, kao i gde će biti stanice jasno govori koliko su vlasti pre nas lagale ljude jer su obećavali svake godine da će da počnu izgradnju metroa, a nisu znale ni trasu - istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, prva linija biće potpuno pod zemljom osim na Makiškom polju, dok će druga linija delom kroz Novi Beograd i Zemun biti i na vijaduktu.

Foto: Beograd.rs

Dve linije će se, kako je naveo, ukrštati na Savskom trgu i to na prostoru bivše zgrade Železničke stanice.

- Čim počne izgradnja pre dve linije metroa, planiramo projektovanje treće - rekao je Vesić.

Kineski partner će građevinski izgraditi svaku stanicu, rekao je Vesić i dodao da će za uređenje biti raspisan poseban konkurs, kojim, kako navodi, se želi, pre svega, da se srpskim arhitektama ponudi da ostave trajni trag u razvoju grada. Vesić navodi da će paralelno sa metroom biti razvijen BG voz, za koji je potrebno 500 miliona evra za realizaciju, a o tome Grad razgovara već neko vreme sa japanskim kompanijama koje imaju podršku japanske vlade.

Foto: Beograd.rs

Ove godine BG voz biće, dodao je Vesić, proširen do Mladenovca, od 8. decembra pokriće Barajevo i Lazarevac, a tokom jeseni BG voz će saobraćati do Pančeva. Vesić je najavio i da se planira izgradnja nove linije od Zemuna, koja bi obuhvatila Surčin, nacionalni stadion, kao i aerodrom, i linije prema Karaburmi.

#Goran Vesić

'