AKTUELNO

Pripreme za proslavu Spasovdana idu vrlo dobro i za mene je velika čast što ću ove godine biti domaćin slave Beograda, rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić gostujući u Beogradskoj hronici.

- Ako svaka porodica svoj početak blagostanja za narednu godinu vezuje za porodičnu slavu, smatramo da je i slava Beograda jednako važna. Ona označava jednu vrstu početka, gde rešavamo probleme, idemo na bolje i mislim da je značajno da što više ljudi bude sa nama i da svi zajedno budemo u molitvi i željama da nam Beograd bude lepši i bolji - kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da je Spasovdan kao slavu Beograda 1403. godine ustanovio despot Stefan Lazarević kada je on i proglašen za prestonicu.

- Od tog datuma slavimo gradsku slavu Spasovdan, u nekim istorijskim trenucima sa prekidima, ali se joj se vraćamo kao našoj slavi. Tokom proslave periodično će biti zatvaran saobraćaj pravcem kojim litija bude prolazila, a ja još jednom pozivam građane da se u što većem broju pridruže proslavi - poručio je gradonačelnik.

Podsetio je da je 9 sati u Vaznesenjskoj crkvi liturgija, a da litija kreće u 11.30.

Episkop remezijanski Stefan ukazao je na istorijski značaj Spasovdana i naglasio da je Beograd sveti grad.

- Naš grad je grad svih religija, pravoslavlje je dominantna religija, ali taj dan na ulice izlaze sve crkve i verske zajednice. To je dan kada se svi molimo da nama i našem gradu bude što bolje - Vladika Stefan.

#Zoran Radojičić

'