AKTUELNO

U Beogradu će do kraja meseca biti doneta nova odluka o kućnom redu u kojem će odmor morati da se poštuje od 13 do 17 časova i noću od 22 časa do 7 ujutro.

Buka je kažnjiva ukoliko prelazi 30 decibela.

Na osnovu pravila o kućnom redu, za svaku buku koja dopire do vašeg stana a koja je viša od 30 decibela, u Srbiji se izriče kazna od 5.000 dinara, pa naviše, u zavisnosti od grada do grada.

Komunalnoj policiji možete da prijavite, ne samo galamu, lupanje, bušenje ili pomeranje nameštaja, već i glasan plač bebe.

Glasan lavež psa vas može koštati 10.000 dinara u Novom Sadu, isto toliko ćete platiti da u vreme dnevnog ili noćnog odmora usisavate, uključujete veš mašinu ili uključujete klima uređaj.

Međutim, postavlja se pitanje, kako utvrditi da je buka zaista prešla 30 decibela, a profesionalni upravnik Stanimir Spasić kaže za Pink da je za to zadužena komunalna inspekcija koja, na žalost, radi do 15.30 časova, a jedino su oni ti koji mogu da izađu i da na licu mesta izreknu kazne.

-Postoji i dežurni komunalni inspektor, ali da je za ovoliki grad je to premalo. Drugi način je merenje buke i na taj način treba na teren da izađe nadležno ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje je tehnički u mogućnosti da izmeri decibele - objašnjava on.

S obzirom da komunalni policajci nemaju merače, pravnici upozoravaju da moraju biti oprezni u primeni mera kako ne bi došlo do zloupotreba.

-Nije cilj da ako građanstvo optereti dodatnim kaznama, nego upravo da deluju vaspitno i preventivno da građani plaćaju svoje samosvesti da ne proizvode i ne prave veliku buku i ne ugrožavaju komšije, a opet su organi tu da spreče podnošenje lažnih i preteranih prijava – objašnjava za Pink advokat Voja Popović.

U vreme kućnog reda po pravilu, mora biti potpuna tišina, dok tokom ostatka dana buka mora biti na sobnom nivou.

Zanimljivo je da kućni aparti proizvode buku između 70 i 80 decibela, normalan razgovor oko 50, dok dečiji plač dostiže do 120 decibela.

#Kazna

#Srbija

'