AKTUELNO

Ako se vodimo statistikom u 2017. imali smo 20 identifikovanih žrtava ljudima u 2018., ta brojka je otišla na 76 dok je 30 od tih osoba bilo maloletno, rekla je za Pink Maja Raković iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

Niška policija je sprovela munjevitu akciju na niškom aerodromu "Konstantin Veliki" gde je uhapsila Albanca F.O. (42) iz Prištine, R.F. (34) iz Kragujevca kao i nemačku državljanku M.B (18), a koji su pokušali da prokrijumčare devojčicu (14).

Raković je istakla da ovo nije usamljen slučaj, što kaže i sama statistika.

Foto: TvPink Printscreen

-Povećan je broj seksualne eksploatacije maloletnih lica i to od strane njihovih roditelja - rekla je ona.

-Imamo slučaj iz Kanjiže, Kneževca, Sremske Mitrovice, Negotina, u pitanju su devojčice od 12,13 godina koju sopstveni roditelji vrbuju za novac - rekla je Raković, dodajući da se starosna granica smanjuje.

Slučaj devojčice sa niškog aerodroma nije usamljen slučaj

-Te mlade devojke koje su prodate one mogu biti neka vrsta robinje, često su naterane na prosjačenje, a o seks trafikingu ne moramo ni da govorimo - kaže Raković i primećuje da ni jedan zdrav razum ne može da definiše brak sa maloletnim licem.

Kriminolog Zlatko Nikolić da je ovo više kulturološki fenomen.

- Neke etiničke grupe i kod romske populacije imaju u kulturološkom miljeu to da se rano udaju i da se uzima novac za devojku. U muslimanskom svetu se plaća za to - kaže Nikolić, ali dodaje da je taj ugovoreni brak, verovatno samo "maska" , jer su njeni roditelji samo to znali, a nisu znali šta ide iza toga.

-Nemate ugovor nikakav, ona vam pripada kao neka životinja - zaključuje on.

#Trgovina ljudima

'