AKTUELNO

Država pomaže poljoprivrednicima, za pet najugroženijih okruga subvencija osiguranja iznosiće 70 odsto, rekao je ministar Nedimović u Novom jutru.

Nevreme je pogodilo čitav region, naročito proizvođače malina koji kažu da će ove godine rod malina biti znatno manji. Međutim, nisu zabrinuti samo malinari, već i svi ostali poljoprivrednici u Srbiji.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, za Novo jutro kaže da je na žalost to realnost, i da je potpuno razumno da su poljoprivrednici zabrinuti.

Kako je rekao Vlada Srbije trenutno sprovodi uredbu koja će omogućiti proizvođačima malina i kupina da dobiju subvencije od 65 odsto za investiciju za nove zasade.

Foto: TvPink Printscreen

- Na ovaj način država pomaže proizvođačima malina i kupina. Međutim, to nije sve. Za pet okruga koja su najugroženija prema izveštajima RHMZ-a, država daje 70 odsto subvencija za osiguranje. Činjenica je da se ovih dana, pogovtovo u nedelju, je stradalo najviše voća na prostoru Ivanjice i Čačka – kazao je Nedimović.

Ministar je apelovao na poljoprivrednike da se obavezno osiguraju od nevremena, jer kako je istakao svega 12 odsto poljoprivredne površine u Srbiji je osigurano.

- Mi ćemo morati nekako da vučemo neke rezove i da onaj ko želi da dobije subvencije, mora da bude osiguran – naglasio je Nedimović.

Kako je rekao, nije prvi put da se u Srbiji ovako nešto dešava, ali poljoprivrednici ne mogu da se oslone samo na sistem protivgradne opreme.

- Potivgradna oprema je samo jedan od alata koje imamo u rukama. On je efikasan od 40 do 60 odsto. Mi imamo još uvek u nekim delovima Srbije gde je na snazi stari sistem odbrane od nevremena – objašnjava Nedimović, dodajući da je u nedelju ispaljeno je ispaljeno 829 raketa za dva sata u čitavoj Srbiji.

- To je deset odsto ispaljenih raketa svih raketa na godišnjem nivou – rekao je on i naglasio da je prošle godine najviše ispaljenih raketa takođe bilo ispaljeno u maju.

#Branislav Nedimović

'