AKTUELNO

Povodom današnjeg otvaranja banke reproduktivnih ćelija u Srbiji, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je za Novo jutro televizije Pink, kako je od veoma velikog značaja za našu zemlju to što smo dočekali otvaranje jedne ovakve banke.

- Ovakva banka u zemlji omogućiće našim ljudima da ne moraju da odlaze iz zemlje kako bi takve usluge koristili po svetu, već će moći svoje problem da reše ovde - rekao je Lončar.

Kako kaže, za razliku od nekih prethodnih koji su slali ljude i na Gama nož i na Iks nož, u Tursku i slično, za isti novac mogli su ovde da obezbede i kadrove i opremu. Mi slušamo šta građani žele i šta su njihove potrebe – rekao je Lončar.

Kako kaže, radi se na tome zahvaljujući jednoj finansijskoj disciplini, ističe da su pre svega morali da donesu novi zakon, kako bi sve bilo regularno, i kako bi sve teklo bez ikakvih problema.

- Za one koji ne mogu drugačije da se ostvare kao roditelji, ovo nije ni malo jednostavno pitanje, i želimo da ne razmišljaju ni o čemu drugom već samo da budu koncentrisani na sebe – rekao je Lončar.

Ministar je istakao da su potencijalni donori žene između 21 i 34 godine, koje moraju da budu zdrave i psihički i fizički, kao i muškarci do 40 godina, takođe potpuno zdravi.

- Rade se adekvatni testovi i ono što je bitno, jeste, da želimo da pokušamo da što više donora bude iz Srbije. Da probudimo svest ljudima kolika je potreba za tim i u našoj zemlji. Hajde da imamo što više donora i da pomognemo ljudima koji se bore – rekao je Lončar.

On je rekao da je anonimnost zagarantovana, to je sve pravilnikom uređeno i to tih podataka ne može da se dođe.

- Mnogo više nas umire nego što se rađa, hajde da pomognemo onima koji imaju tu želju i koji se trude. Država će da stvori preduslove za sve, ali ima deo koji moraju ljudi da urade sami – rekao je lončar.

Ministar je dodao da na ovaj način mogu da dobiju decu i žene koje nemaju partnere ili ukoliko njihov partner nema adekvatne spermatozoide.

- Ovo je veliki dan. Konačno smo došli do toga. Država je obezbedila preko milion evra u opremu. Ovo je izuzetno složen i skup proces. Moramo biti odgovorni i da razmišljamo na vreme – rekao je Lončar.

Lončar je rekao da je kod nas sramota da odete kod psihologa koji vam pomaže da savladate prepreke, takođe, imamo još tabu tema, ali iako ne želi nikoga da kritikuje, smatra da svi treba da radimo na tome i da objasnimo ljudima da to nisu tabu teme.

Lončar je komentarišući nedavne izbore na Kosovu, pre svega čestitao ljudima koji su glasali ali i onima koji su izglasani, i istakao da je ovo sada napravilo ozbiljan problem onim ljudima koji su veoma neozbiljni, a nalaze se isto dole na Kosovu.

- Oni su uz jake sponzore pomislili da su Bogom dani, a onda su uz pomoć čuvenih Engleza koji se mešaju u sve, i koji i pored svih njihovih problema drže i dalje takse dole na Kosovu. Divim se predsedniku Vučiću i njegovoj mudrosti da on do danas još nije uveo kontramere, a njih su svi jedva čekali. I evo na izborima su dobili šta su dobili – rekao je Lončar.

#Banka

#Zlatibor Lončar

'