AKTUELNO

Danas je u okviru 86. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu u Master Centru održana Nacionalna konferencija na temu „Zadrugarstvo i udruživanje kao model razvoja poljoprivrede“, koju je otvorio Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj.

- Pred nama je da se opredelimo da li je zemlja resurs od nacionalnog značaja ili ćemo je ostaviti na volju drugima. Smatram da državnu zemlju koja se ne obrađuje, treba dodeliti mladim poljoprivrednicima na korišćenje kako bi je priveli kulturi i nameni i učinili je produktivnom, umesto da bude isključivo roba koja se prodaje na tržištu - rekao je Krkobabić obraćajući se učesnicima konferencije.

Konferenciji su prisustvovali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) prof.dr Milovan Mitrović i predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović koji su predstavili dosadašnje uspešne rezultate Programa podrške zadrugama, poznatog pod nazivom „500 zadruga u 500 sela“.

Foto: Risto Kostov

U protekle dve godine formirano preko 400 novih zadruga širom Srbije. Kao i prethodne dve i ove godine oko 70 zadruga može da računa na bespovratna sredstva Vlade Srbije namenjena mehanizaciji i opremi, višegodišnjim zasadima, proširenju matičnog stada, poboljšanju rasnog sastava životinja i sl.

Ministar je govorio i o narednom koraku koji oporavak sela Srbije zahteva a to je formiranje Nacionalnog tima za spas sela Srbije koji će sagledati sve aspekte života na selu i predvideti programima i konkretnim merama stvaranje svih potrebnih uslova za kvalitetan život u seoskim sredinama.

Foto: Risto Kostov

Cilj ove konferencije u okviru tradicionalnog sajma poljoprivrede je da se otvori dijalog o životu mladih na selu, o udruživanju u zadruge, o unapređenju njihovih uslova života, razvoju infrastrukture, kulturnog i društvenog života, a učesnici su, pored zvaničnika, predstavnici međunarodnih organizacija, univerziteta i naravno mladi poljoprivrednici.

Ministar je ranije danas posetio i štand Zadružnog saveza Vojvodine koji je za vreme trajanja sajma u Novom Sadu mesto sastajanja Zadružnih saveza, direktora zadruga i gostiju iz zemlje i inostranstva.

#Milan Krkobabić

#Novi Sad

#sajam

'