AKTUELNO

Propisivanjem kazne doživotnog zatvora, koji predviđa inicijativa Fondacije „Tijane Jurić“, umesto kazne od 30 do 40 godina, dobilo bi se jasnije razgraničenje između doživotnog zatvora i onog sa vremenskim trajanjem, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Ministarka je obrazlažući predlog izmena i dopuna krivičnog zakona u Skupštini Srbije kazala da kazna doživotnog zatvora može adekvatno da izrazi težinu nekih krivičnih dela i podstakne prevenciju izvršioca.

Prema njenim rečima, prvi razlog za Predlog zakona o izmenama i dopunama krivičnog zakonika je prihvatanje inicijative porodice Tijane Jurić.

- Kazna doživotnog zakona zameniće dosadašnju najtežu kaznu od 30 do 40 godina zatvora, jer nema razloga da obe postoje istovremeno - navela je ministarka.

Foto: Tanjug

Kuburović kaže da predlog inicijative Fondacije „Tijane Jurić“ predviđa propisivanje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike krivičnog dela kao što su teško ubistvo, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i obljuba nad detetom, maloletnom licu, bremenitoj ženi, nemoćnom licu.

Dodaje da je doživotna kazna zatvora proširena i na sva druga krivična dela za koja su prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina, a ta dela su ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizam...

- Opravdanje doživotne kazne je i u tome što ona treba da zameni smrtnu kaznu. Pokazalo se da za neka najteža krivična dela u odnosu na učionice vremenska kazna lišavanje slobode se ne pokazuje adekvatnom - navela je ona.

Kuburović kaže da je uobičajen prigovor koji se upućuje kazni doživotnog zatvora njena nehumanost i dodaje da u tom pogledu i postojeća kazna zatvora u trajanju od 30 do 40 godina mogla bi se smatrati nehumanom.

Foto: Tanjug

- Ukoliko osuđeni koji je izdržavao kaznu u trajanju od 40 godina pred kraj života bude pušten na slobodu, postavlja se pitanje šta je time dobio, s obzirom da je bez sredstava za život, sa prekinutim vezama sa porodicama i prijateljima - objasnila je ministarka.

Izmenama i dopunama propisana su i određena ograničenja u propisivanju i izricanju doživotne kazne, kaže Kuburović i navodi da su ograničenja propisivanja ostala ista kao i kod kazne od 30 do 40 godina.

- Ona se može propisati samo za najteža krivična dela i najteže oblike krivičnih dela. Zadržana je zabrana njenog izricanja licima koji u vreme izvršenja dela nisu navršila 21 godinu, a predviđena je i zabrana izricanja kazne doživotnog zatvora u slučajevima kada postoji zakonski osnov za ublažavanje kazne ili za oslobođenje od kazne - prekoračenje granice nužne odbrane, pokušaj bitno smanjene neuračunljivost, dobrovoljni odustanak - kaže ministarka.

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, dopunjena je i odredba koja se odnosi na zastarelost na taj način što je produžen broj krivičnih dela koja ne zastarevaju, a neophodno je bilo izmeniti i odredbe koje uređuju uslovni otpust, pa je tako predviđeno da lice osuđeno na doživotni zatvor može da se uslovno otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora.

- Predviđeno je da Sud ne može otpustiti lica osuđena za dela predviđena inicijativom Fondacije Tijane Jurić - dodaje Kuburović.

Drugi razlog za propisivanje doživotne kazne, kaže ministarka, jeste propisivanje pravila za strožije kažnjavanje učinilaca krivičnih dela, kada su u pitanju povratnici, odnosno višestruki povratnici.

Izvršeno je pooštravanje kazne za krivična dela zlostavljanja i mučenja, nasilje u porodici, poreska utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi, dodaje.

Foto: Tanjug

Kao treći razlog, Kuburović navodi da su izmene i dopune usklađene sa međunarodnim telom koje postavlja globalne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i borbe protiv terorizma.

Izmene u Predlogu zakona o izmenama i dopunama u krivičnom postupku odnose se na krivična dela protiv privrede, a kada je u pitanju Predlog zakona o izmenama i dopunama zakonika o oduzimanju imovine pri isteku krivičnog dela, Kuburović kaže da je bilo neophodno usklađivanje sa izmenama i dopunama krivičnog zakonika iz 2016. godine, kojima je izmenjena sistematika.

Predlog zakona o sprečavanju korupcije izrađen je radi usklađivanja pravnog okvira, navela je Kuburović i dodala da se njim uređuje sprečavanje korupcije sa preporukama grupe država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope.

Foto: Tanjug

- Donošenje ovog zakona je od značaja za realizaciju strateških ciljeva Srbije iz Nacionalne stragetije za borbu protiv korupcije, njenog akcionog plana, kao i akcionog plana za poglavlje 23 - navodi Kuburović.

Kada je reč o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kako navodi Kuburović, predviđene su mere kojima se menja način izvršenja kazne zatvora, čime se proširuje nadležnost sudije za izvršenje krivičnih sankcija.

Ministarka dodaje da će te izmene i dopune doprineti boljem trematnu osuđenih lica, kao i poboljšanju statusa državnih službenika koji su zaposleni u upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Foto: Tanjug

#Kazna

#Nela Kuburović

#Zatvor

'