AKTUELNO

Zakon o kažnjavanju maloletnika je u izmeni, tako da će biti rigorozniji.

U poslednje vreme sve su češći slučajevi vršnjačkog nasilja, kako verbalnog, psihičkog, tako i fizičkog. Poslednji zabeleženi slučaj je slučaj masovne tuče ispred jedne privatne škole u Novom Beogradu u kojoj su učestvovala dvojica maloletnika od 15 i 17 godina i mladić od 19 godina. Oni su sa povredama prevezeni u Urgentni centar.

Pre ovog slučaja, zabeležen je slučaj masovne tuče u Zaječaru, a video snimak preplavio je društvene mreže.

Kako je izjavio advokat Vladimir Terzić, zatvorska kazna se u ovakvim slučajevima ne izriče, a može se izreći samo starijim maloletnicima za najteža krivična dela, kao što je ubistvo.

Foto: Printscreen Youtube

S obzirom na to da su mladići zadobili tri teže i nekoliko lakših povreda, ovo delo će se tretirati kao blaže krivično delo, koje se kažnjava vaspitnim merama kao što su pojačan nadzor roditelja ili Centra za socijalni rad, izmeštanje u drugu porodicu ili školu i slično. Ova mera se može izreži u trajanju do dve godine.

- Zatvorska kazna može se izreći samo starijim maloletnicima (16-18. godine) i to samo za najteža krivična dela, kao što su ubistvo, silovanja, zlostavljanja - izjavio je Terzić, gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink.

U ostalim slučajevima, a odlukom apelacionog suda, može se izreći kazna boravka u popravnom domu za maloletnike.

I. P.

#Advokat

#Maloletnici

#Suđenje

#Zatvor

#deca

'