AKTUELNO

Svečani prijem povodom Dana pobede nad fašizmom održan je večeras u ambasadi Rusije u Beogradu, a ruski ambasador Alekšndar Čepurin istakao je da je 9. maj veliki i zajednički praznik za Ruse i Srbe i dan najveće pobede u istoriji čovečanstva.

Čepurin je rekao da se na sveti praznik, Dan pobede, sećamo kako su ruski i srpski narod prošli kroz najteža iskušenja na prvoj borbenoj liniji, da su izdržali i pobedili.

- Drugi svetski rat je postao istorija, ali svetla sećanja na njegove besmrtne junake, njihovu odvažnost i plemenitost neće se ugasiti u našim srcima - rekao je Čepurin.

Podsetio je da će u oktobru ove godine biti obeležena 75. godišnjica otkako su sovjetski i jugoslovenski vojnici oslobodili Beograd, a taj događaj je, prema rečima Čepurina, bio posebna etapa na putu ka "velikoj pobedi".

Foto: Tanjug

Ambasador je zahvalio svima koji će sutra učestvovati u stroju "Besmrtnog puka" u deset gradova u Srbiji i onima koji su omogućili održavanje te manifestacije.

- S nestrpljenjem očekujemo predstojeće Parade pobede 9. maja u Moskvi i drugim gradovima od Vladivostoka do Kaliningrada, i 10. maja u Nišu - kazao je Čepurin i čestitao prisutnima "dan zajedničke velike pobede".

Foto: Tanjug

Minutom ćutanja odata je počast poginulima u Drugom svetskom ratu u borbi protiv fašizma, a Moskovski kadetski muzički korpus izveo je himne Rusije i Srbije i ruske i srpske pesme iz ratnog doba.

Svečanom prijemu prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar zadužen za inovacije Nenad Popović, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, predsednik Odbora za spoljne poslove Federalne Skupštine Rusije Konstantin Kosačev.

Foto: Tanjug

Među zvanicama bili su i predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predstavnivici diplomatskog i vojnog kora.

#Aleksandar Čepurin

#Ana Brnabić

#Rusija

'