AKTUELNO

Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjovekovnim borbama „BITKA NACIJA“, čiji je domaćin po prvi put Srbija i gde će učestvovati više od 40 država, počinje 2. i trajaće do 5. maja u Smederevskoj tvrđavi, rečeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

Kao nekadašnju prestonicu Srbije, Smederevo krasi velelepna tvrđava na Dunavu iz 15. veka koju je sagradio despot Đurađ Branković, koja će tokom ovog međunarodnog festivala oživeti u autentičnoj atmosferi kao mesto na kom se odvijaju viteške igre i predstave.

Tokom četiri dana koliko će trajati manifestacija, posetioci će imati mogućnost da dožive srednji vek u tvrđavi, prisustvovanjem takmičenjima u srednjovekovnim kostimima koja se odigravaju u dvorcu, ali i ostalim takmičenjima u viteškim borbama. Sport u okviru koga postoje muške i ženske kategorije, publici će dočarati kako su izgledale istorijske srednjovekovne borbe, putem pet vrsti dvoboja- 1 na 1, muške i ženske borbe, grupne bitke 5 na 5 i velike muške bitke 12 na 12, 30 na 30 i na kraju velika „BOHURT“ bitka 150 na 150.

Foto: Promo.

Program manifestacije počinje u četvrtak 2. maja, nominacijama za grupnu borbu u okviru koje učestvuje po 5 članova iz svakog tima, a nastavlja se doigravanjem i finalnim nominacijama za grupu od po 5 članova u glavnoj areni, takmičenjem u srednjovekovnim kostimima u dvorcu i nominacijama za žene u Profights areni. Program se nastavlja koncertima na gradskom trgu, gde će nastupiti muzičke grupe „The Rock“, „Nikola Čubrilo Band i „Yu Grupa“.

Osim nastupa ovih grupa, grad Smederevo će posetiocima pokloniti bogat muzički program na gradskom trgu i 3. i 4. maja, gde će u večernjim časovima posetioci moći da uživaju u nastupima mnogih bendova- Faust, Stare Kuke, Generacija 5 u petak, i Prljavi Romeo, Alogija i Orthodox Celts u subotu.

Foto: Promo.

Tokom ovog međunarodnog turnira, posetioci će videti i ostale dvoboje, imaće mogućnost da učestvuju u brojnom pratećem programu, kao što su srednjovekovni sajam na kome će moći da vide i kupe suvenire, dečiji turnir u streličarstvu, radionice za roditelje i decu i druge aktivnosti. Za kraj, u nedelju 5. maja, planirane su finalne nominacije za muškarce i žene u individualnim borbama, ali i velika „BOHURT“ bitka sa po 150 članova svakog tima. Borbe vitezova 15. veka u punom oklopu, koje će se odigrati u dvorcu, obeležiće i ovaj finalni dan festivala, dok će ceremonija zatvaranja biti upriličena dodelom nagrada za učesnike koji se budu istakli svojim umećem u disciplinama srednjovekovnih borbi, ali i završnim muzičkim koncertom grupe „Irdorath“ iz Belorusije.

Pripremajući program, organizatori su vodili računa da održe na pravi način tradiciju jedne od najautentičnijih istorijsko-turističkih manifestacija koja se već 10 godina održava širom Evrope.

Na konferenciji za novinare obratili su se Irene Kamaeva, PR Međunarodne asocijacije istorijskih srednjevekovnih borbi, Goran Jovšić, direktor Tvrđave Smederevo, Vladimir Blagojević, direktor „Just Out“ festivala i Ljiljana Čerović, šef Odseka za razvoj i upravljenje turističkim proizvodima, Turističke organizacije Srbije.

Foto: Promo.

- Tokom četiri dana posetioce očekuju brojni sadržaji i takmičenja u tri arene. Sva masovna takmičenja biće spektakularna, a „BOHURT“ bitka 150 na 150 će prvi put biti viđena na ovogodišnjem festivalu koji se održava upravo u Srbiji”, rekla je Irene Kamaeva, PR Međunarodne asocijacije istorijskih srednjovekovnih borbi i dodala: “Osim borbi, organizovani su i brojni sadržaji za decu, kao što su srednjovekovni kamp i market zbog čega očekujemo da veliki broj posetilaca dođe porodično. Muzički nastupi u tvrđavi, biće nastavljeni do kasnijih večernjih sati rok konceratima na trgu, u kojima će svi posetioci Smedereva moći da uživaju nakon 12 sati viteških takmičenja.

- Zahvaljujem se Turističkoj organizaciji Srbije koja nam pomaže u ostvarenju zajedničkog cilja, promovisanju turističkih vrednosti i potencijala naše zemlje”, izjavio je Goran Jovšić, direktor Tvrđave Smederevo i dodao: “Smederevo će biti prestonica velikog svetskog festivala, na kojem se vraćaju vitezovi. Smederevo je bilo stecište viteških borbi, odakle dolazi i Đurađ Branković, poslednji srednjovekovni srpski vitez.

Foto: Promo.

- Svetska federacija privlači veliku pažnju na globalnom nivou. Tokom trajanja prošlogodišnjeg prvenstva ukupna poseta direktnog prenosa je bila 40 miliona ljudi“, istakao je Vladimir Blagojević, direktor „Just Out“ festivala i dodao: „Svaka zemlja ima pravo da predloži svoju zemlju za održavanje ovog spektakla, mi smo predložili da to bude Srbija, imajući u vidu da je naš tim učestvovao proteklih godina na turnirima i da smo organizovali naš festival u Srbiji. Između dva predloga mesta održavanja festival, ukazana nam je velika čast se ova manifestacija održi baš kod nas, u Smederevu.

„Svetsko prvenstvo „Bitka nacija“ ima sportski, turistički, ali i istorijski i zabavni značaj zbog čega se razlikuje u odnosu na mnoge manifestacije koje se održavaju širom Srbije“, rekla je Ljiljana Čerović, šef Odseka za razvoj i upravljenje turističkim proizvodima, Turistička organizacija Srbije i dodala: „U Smederevu imamo sve bolju turističku ponudu, čemu u velikoj meri doprinosi ovaj značajan međunarodni festival.“

Grad na Dunavu koji povezuje mitove i istoriju u jedno biće simbol je nekadašnje moći srpske države koja se uvek iznova obnavljala oko smederevskih zidina. Samo u Smederevu se može doživeti bogatstvo despotovog srednjovekovnog srpskog dvora i uživati u nekadašnjoj slavi srpskih vladara.

Zbog toga, organizatori i Turistička organizacija Srbije pozivaju sve zainteresovane da od 2. do 5. maja posete Smederevo i otkriju tajne koje Smederevska tvrđava skriva u svojim visokim zidinama.

#Srbija

'