AKTUELNO

Porta manastira Gračanica danas je na Uskrs bila prepuna vernika koji su došli da se za ovaj najveći hrišćanski praznik pomole Bogu i upale sveću za zdravlje svoje porodice.

Pored velikog broja pravoslavnih vernika sa ovog prostora, u manastiru su primetne i veće grupe turista, prenosi RTV Gračanica.

Veliki broj građana Uskrs je noćas dočekao upravo u manastiru, zadužbini kralja Milutina, gde je služeno jutrenje i liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, kome je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Vernici ističu da je okupljanje u porti manastira za sve velike verske praznike u stvari i nešto što predstavlja najveću radost tamošnjih Srba i da je vera u Boga ono što srpski narod na Kosovu i Metohiji održava i pomaže da opstane i ostane na svojim vekovnim ognjištima. Od 18 sati u manastiru Gračanica biće služena Večernja, a proslava Uskrsa nastavlja se i u ponedeljak i utorak ujutro kada će biti služena takođe liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Pored liturgije u manastiru, na Uskršnji ponedeljak u Domu kulture u Gračanici biće održana manifestacija "Najjače uskršnje jaje". U delimično obnovljenom hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice Vaskršnju liturgiju služio je sveštenik Nenad Stojanović. U prisustvu vernika među kojima je bilo mnogobrojne dece pročitana je Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja, a zatim je usledilo i pričešće na najveći hrišćanski praznik Uskrs.

- Da ste živi i zdravi mnogo godina, da slavite još mnogo godina Vaskrs i sve praznike, da vam godina bude blagoslovena i svakom dobro Bog darivao. Srećan praznik i Hristos Vaskrse - poručio je prisutnim vernicima sveštenik Stojanović, preneo je TV Most iz Zvečana. Sveštenik Stojanović i njegova porodica jedini su Srbi u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde žive isključivo Albanci.

Marta 2004. godine sudbinu više od 35 oskrnavljenih i uništenih crkava i manastira na KiM doživeo je i hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Smatra se da je ova monumentalna građevina bila jedna od najlepših sabornih crkava na KiM. Hram Svetog Save i Parohijski dom u kojem živi sveštenik Nenad Stojanović sa svojom porodicom i dalje je opasan bodljikavom žicom uz stalno prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe.

#Gračanica

#Uskrs

#Vaskrs

'