AKTUELNO

Ženka beloglavog supa, nazvana Dobrila, čije stanište je rezervat prirode "Uvac", a pronađena je na granici Turske i Sirije, vraćena je danas avionom Turkiš Erlajnza u Beograd, odakle će biti prebačena u matično stanište.

Povratak jednogodišnje ženke orla organizovale su nadležne institucije dve države, a ambasador Turske Tanžu Biglič rekao je da je to još jedan dokaz dobre saradnje, ovaj put u oblasti ekologije.

Ako se opet vrati u Tursku, sa vašim dopuštenjem, tamo ćemo je i zadržati i brinuti o njoj, rekao je Biglič i dodao na srpskom jeziku: "Dobrila, dobrodošla u Srbiju. Nadam se da ćeš se brzo oporaviti i adaptirati i da ćeš opet leteti na Uvcu".

Foto: Tanjug

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je, zahvaljujući turskim institucijama, kao i ambasadoru na ličnom angažovanju, istakao da je cela operacija izvedena efektno i u prilično kratkim rokovima, a da je to slučaj koji pokazuje da zaštita prirode ne poznaje granice.

On je precizirao na u rezervatu "Uvac" ima skoro 500 odraslih jedinki beloglavog supa, a da je slučaj Dobrile pomogao da se počne temeljitija saradnja Srbije i Turske u oblasti zaštite životne sredine.

Foto: Tanjug

Čuvar prirode u rezervatu "Uvac" Stevo Radovanović objasnio je da beloglavi supovi tek kad napune pet godina odrede sebi stalno stanište i "zasnuju porodicu", a da do tada znaju tokom zime odleteti u toplije krajeve, njih oko 20 odsto.

On je dodeo da Dobrila nije jedini slučaj, da su svi supovi čipovani, a da jedinka koja je najdalje odletela nađena 3.500 kilometara daleko, u Jemenu, a sve su vraćene avionom, u saradnji sa drugim državama.

Foto: Tanjug

Radovanović je naveo da 38 odsto beloglavnih supova sa Uvca svoje gnezdo svije u toplijim krajevima, dok 62 odsto ostane u Srbiji.

On je ukazao na važnost beloglavih supova u oblasti ekologije, jer su vrlo korisni za državu i društvo, pošto praktično "recikliraju" ugunule životinje ili njihove ostatke, pa država ne mora da ima troškove za uništavanje.

Foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica - Beograd

Dobrila će sa beogradskog aerodroma biti prebačena u rezervat "Uvac", gde će imati period prilagođavanja i navikavanja da se ponovo sama hrani.

#Sirija

#Turska

#orao

'