AKTUELNO

Konkurs za mesta u državnim vrtićima u Beogradu počeće 8. aprila, a gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak apelovao je na roditelje da iskoriste mogućnost elektronskog podnošenja zahteva.

Gak je rekao da u novi konkurs Grad ulazi sa oko 8.000 slobodnih mesta, ali da treba računati i na jos oko 3.000 novih mesta koja će se u državnim vrtićima otvoriti do kraja godine.

Naveo je da je direktore predškolskih ustanova u Beogradu na današnjem sastanku pozvao da obezbede maksimalnu transparentnost procesa i pruže sve neophodne informacije roditeljima.

Grad Beograd ce u septembru, prvi put otkad postoji predškolsko obrazovanje dece postati grad bez liste čekanja u prioritetu, rekao je Gak.

- Imaćemo više od 80.000 dece u vrtićima, dok je pre samo nekoliko godina, 2012. godine bilo upisano oko 46.000 dece što je obuhvat predškolskim obrazovanjem od tek 43 odsto - kaže Gak, a prenosi u saopštenju Beoinfo.

Objasnio je da će Direkcija za gradsko građevinsko zemljište pokrenuti proceduru za izgradnju 12 montažnih vrtića i da će biti otvoren vrtić u Boljevcima, zatim da će se adaptacijom na Vračaru stvoriti dodatna mesta i na ovoj opštini, kao i u Sopotu.

- Sa planovima i nastavkom saradnje sa privatnim vrtićima moći ćemo da svu decu upišemo u vrtiće - istakao je Gak.

Kako je rekao, ova radna godina biće završena sa listom čekanja od oko 2.700 dece i ona će se dalje smanjivati.

Naglasio je da je nakon što je Vlada Srbije odobrila dodatna sredstva za subvencionisanje boravka dece i u privatnim vrtićima u kojima Grad u ovom trenutku sufinansira boravak oko 17.000 dece, izdato dodatno još oko 1.400 odbijenica sa kojima se refundacija može ostvariti.

On je objasnio i da su roditelji koji su ovo pravo već ostvarili trajni vlasnici odbijenice, odnosno da se sa novom radnom godinom u septembru njihova rešenja o refundaciji automatski obnavaljaju i za narednu godinu.

#Slavko Gak

#Vrtić

'