AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đordević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević prisustvovali su danas otvaranju organizacione jedinice "Predah" u okviru Centra za smeštaj i dnevni boravak dece ometene u razvoju u Beogradu.

Ministar je tom prilikom, na Dan osoba sa autizmom, uručio licencu za rad ovog objekta, naglašavajuci da inspekcija nije imala nikakve dileme po tom pitanju.

Goran Vesić je rekao da je posle Prihvatilišta za decu, ovo drugi objekat takvog kvaliteta i stepena da može da se poredi s objektima u najrazvijenijim zemljama i da ispunjava sve potrebne standarde.

- Ne postoji nijedan standard koji se primenjuje kada su u pitanju osobe sa autizmom, a koji nije primenjen ovde, i zahvalan sam svima koji su tome doprineli - rekao je Vesić.

Foto: Promo

Objekat ima 2.000 kvadrata, a u ceo kompleks uloženo je 400 miliona dinara, rekao je Vesić.

- Smatramo da je obaveza da pomognemo onima koji su drugačiji da se osete ravnopravnim članovima društva bez ozbira na različitost. Kroz smeštaj, radionice i usluge važno je da shvate da društvo vodi računa o njima - istakao je Vesić.

Foto: Promo

Podsetio je da Grad Beograd ima 16 centara za osobe sa smetnjama u razvoju u kojima boravi 600 njih, a nešto više od trećine su osobe sa autizmom.

Ovo je prvi boravak takvog tipa gde osobe sa autizmom mogu da prespavaju i borave u njemu i do 45 dana godišnje.

- Često roditelji nemaju gde da ostave decu kad su bolesna, kada moraju da rade ili imaju neodložne obaveze, sada imaju mogućnost i ovo je standard koji treba da sledimo - rekao je Vesić.

Foto: Promo

Ministar Ðorđević je rekao da bi baš tako trebalo da izgledaju objekti u kojima se brine o osobama kojima je potrebna pomoć.

On je čestitao predstavnicima Grada Beograda i gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu koji su, istakao je, pokazali da se mogu postići najviši mogući standardi i da korisnici imaju najbolju moguću uslugu.

- Nastojaćemo da ovako podignutu lestvicu držimo u celoj Srbiji i imamo najviše moguće standarde. To je program vlade - odnos prema svim građanima mora biti na najvišem mogućem nivou - rekao je Ðorđević.

Foto: Promo

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu rekla je da je reč o privremenom i povremenom smeštaju, maksimalno 45 dana, a 20 dana u kontinuitetu.

Roditelj će birati i određivati koliko dete treba da provede u ovom objektu, rekla je Stanisavljevićeva i dodala da je objekat uređen po svim svetskim standardima, dostupan korisnicima i nalazi se u bezbednom okruženju.

- Cilj ove usluge jeste da se razvijaju veštine samostalnog života, podstice se njihovo šire uključivanje u zajednicu i ono što je najvažnije, ovo je usluga podrške porodicama. Jačamo porodice kako bi korisnici što duže boravili u svojim porodicama, jer mi smo tu da im pružimo pomoc i podršku koja im je potrebna - rekla je sekretarka.

Foto: Promo

Govoreći tome kako se ova usluga može koristiti, ona je navela da je potrebno da se roditelji obrate Centru za socijalni rad koji izdaje rešenja za boravak.

Kada je u pitanju usluga stanovanja uz podršku, ministar je rekao da postoji niz problema u oblasti socijane zaštite i da bi to pitanje trebalo da se reši zakonom.

Vesić je istakao da će predstavnici Grada biti deo radne grupe i zajednički sa resornim ministarstvom raditi na tome da se otklone problemi.

Foto: Promo

- To je posao koji se mora raditi u saradnji sa ministarstvom i radi se o osetljivom pitanju - rekao je Vesić.

Sekretarka Nataša Stanisavljević rekla je da se sa predstavnicima udruženja razgovaralo i da je jasno da ima dosta nerešenih problema.

- Želimo da pokrenemo tu vrstu usluge, ali se mora znati kakav tip je kome potreban. Želimo da ovaj koncept bude dostupan svima i da se na tome radi sistemski - rekla je Stanisavljević.

#Goran Vesić

'