AKTUELNO

Do pre malo više od 100. godina hirurzi su kao i ostali medicinski radnici nosili bele mantile. Onda se ta praksa promenila.

Hirurzi su do pre sto godina nosili bele mantile, a onda je jedan britanski lekar otkrio da ih to ometa u radu. Naime, besprekorna belina pod jakim svetlom može da zaslepi hiriurga u radu i na nekoliko minuta. Taj efekat je sličan efektu koji na oči ima sunce koje se presijava na snegu.

Tada je odlučeno da hirurzi "promene" boje svojih mantila.

Foto: Burst

Priča se tu ne završava. Pošto je "otpala" bela boja, postavlja se pitanje zašto su za mantile hirurga odabrane baš zelena i plava?

Činjenica je da se plava i zelena nalaze na opozitnoj strani jarko crvenoj boji, što pomaže hirurzima da se tokom operacije uvek fokusiraju na krv. Pored toga te dve boje zbog svojih opzitnih sredstava izoštravaju vid i pomažu hirurzima da lako uoče crvenu boju, odnosno u slučaju hirurga, da lakše uoče krv.

Foto: Burst

Sve ovo je od pomoći hirurzima da lakše uoče anatomiju, skoncentrišu se na pacijenta i nijanse krvi, što u nekim slučajevima može biti bitno da bi se greške kod operacija svedu na minimum..

#Doktor

#mantil

'