AKTUELNO

Desetog dana bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije NATO agresori uništili su više srpskih svetinja i pobili na desetine civila.

NATO agresor je u toku  bombardovanja SRJ usmrtio mnogobrojne nevine civile, a sve to, kako su govorili, "demokratizacije zemlje".

U 01 i 30 sati sa 3 projektila gađano je selo Nogavac, opština Orahovac. Tom prilikom je poginulo 11 lica, a 5 je zadobilo teške telesne povrede.

Foto: Tanjug

Tokom napada na Kuršumliju, zbog NATO avijacije je poginulo 13 civila i oštećeno oko 500 civilnih i religijskih objekata kao što su manastir Presvete Bogorodice i Svetog Nikole iz 12. veka.

Podsetimo, tog 24. marta 1999. godine u 19 i 45 časova oglasile su se prve sirene za opasnost. Sada već dobro poznat, zaglušujući zvuk zaparao je vazduh nad Srbijom. Narednih 78 noći i dana, na tlo naše zemlje NATO avioni ispalili su oko 50.000 raznih projektila.

Pobili su između 1.200 i 4.000 ljudi, a procenjuje se da je nastradalo čak 88 dece. NATO je svaku prekomernu upotrebu sile nazivao "greškom", pravdao je i odobravao.

Foto: Tanjug

NATO bombardovanja ne sećaju se samo oni koji tada još uvek nisu bili rođeni. Onima koji jesu, sam pomen “Milosrdnog anđela” izaziva zebnju i ponovno proživljavanje svakog minuta straha. Dok su NATO avioni uništavali sve pred sobom, narod se krio u podrumima, spas i skrovište nalazivši i u manjim selima, za koje se smatralo da nisu vidljiva na mapi NATO agresora.

Te 1999. godine 19 zemalja Alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, obrušilo se, najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije, a zatim i na čitavu zemlju. Razorena je infrastruktura, privreda, škole, bolnice, spomenici kulture, medijske kuće... Od gradova, najviše su stradali Aleksinac, Surdulica, Kuršumlija... Pod ruševinama su ostale čitave porodice.

#NATO

#bombardovanje

'