AKTUELNO

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je, povodom upisa đaka prvaka koji počinje danas i traje do 31. maja, da će ove godine biti skoro 1.500 prvaka više nego prošle godine, i dodao da mogu da budu upisana deca koja imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Šarčević je kazao da su roditelji ranije pribavljali razna dokumenta, dok sada škole putem e-uprave nabavljaju državljanstvo i prebivalište. Roditelji donose samo lekarsko uverenje i potvrdu da je dete prošlo obavezan predškolski program. Ministar prosvete je rekao da je njegovo ministarstvo postavilo "jasan cilj da deca moraju da se vakcinišu" i da će da se vrši pritisak na roditelje u vezi s tim.

- U sistemskom zakonu o obrazovanju imamo instrumente da roditelje nateramo da se drže svojih dužnosti. Dovode do ugrožavanja svog deteta, ali i druge dece - rekao je Šarčević i podsetio da je zakonska obaveza roditelja da vakcinišu svoju decu.

On je naveo da ne očekuje da će škole imati problem da nabave potrebnu dokumentaciju, a ako ga imaju, mogu da se jave kol centrima putem e-uprave.

Kazao je da problem, ipak, jeste internet, jer sve škole moraju da imaju e-dnevnik. Brzina i protočnost interneta mogu da naprave problem i prilikom nastave, jer su uvedene velike promene.

- To su digitalni udžbenici i nastava. Informatika je pojačana, i peti i šesti razred se rade po novom programu obaveznosti informatike. Za sedmi razred je pripremljen plan i program. Ovo su veoma brze reforme, imamo velike promene u sistemu učenja i nastave, što je najvažnije - rekao je ministar.

Šarčević je naveo da je najpre osposobljen nastavni kadar za osnovnu digitalnu pismenost i e-dnevnik, a zatim i oni koji će predavati informatiku. On je istakao da su glavni cilj povezane učionice.

- Osim 2.000 digitalnih učionica koje smo uradili u jednoj godini, treba da uradimo 8.000 u narednom periodu - kazao je Šarčević i napomenuo da će đaci prvaci imati digitalnu nastavu.

On je ukazao da to ne znači da deca neće morati napišu.

Naprotiv, deca moraju da razviju motoriku, ali će nastava biti zanimljivija i torba lakša - rekao je Šarčević.

Na pitanje kako će se nadoknaditi pet dana nastave izgubljenih zbog gripa, ministar je kazao da je ta odluka na direktorima škole, jer oni imaju autonomiju. On je ipak ocenio da nije dobro da to bude subotom zbog đaka koji se tim danom takmiče, ali i probnih ispita za male maturante.

#Mladen Šarčević

#škola

'