AKTUELNO

Evo kome će popisivači pokucati na vrata!

Pojedinim građanima Srbije tokom aprila na vrata će pokucati popisivači. Razloga za brigu nema jer je reč o samo o probnom popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji će biti sproveden od 1. do 30. aprila.

Ova akcija se sprovodi u okviru priprema za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. i neće obuhvatiti celokupno stanovništvo već samo oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 lica u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u 51 gradu, odnosno opštini.

Tokom probnog popisa biće testirane dve nove metode prikupljanja podataka: samopopisivanje putem interneta i popunjavanje elektronsih upitnika pomoću laptopa.

Kako objašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku, samopopisivanje putem interneta je metoda prikupljanja podataka u kojoj građani samostalno (putem veb aplikacije) popunjavaju elektronske upitnike za sebe i članove svog domaćinstva.

Oko 13.000 građana iz Beograda, Niša i Novog sada će imati mogućnost da se samostalno popiše i to u periodu od 1. aprila u 8 sati do 7. aprila u ponoć.

Terensko prikupljanje podataka sprovodi se tako što popisivači obilaze teritoriju za koju su zaduženi i unose odgovore građana u elektronske upitnike na laptopu. Oni će obilaziti izabrana naseljena mesta osim Beograda, Niša i Novog Sada.

Domaćinstva koja žive na teritoriji na kojoj se testira samopopisivanje dobiće pismo Republičkog zavoda za statistiku koje sadrži informacije neophodne za samopopisivanje i lozinku za pristup veb aplikaciji.

Po isteku roka za samopopisivanje, u periodu od 8. do 30. aprila, popisivač će posetiti ova domaćinstva, a ukoliko se domaćinstvo samostalno popisalo, popisivač će preuzeti verifikacioni kod koji se dobija nakon uspešno obavljenog samopopisivanja.

Prema popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji je obavljen 2011. u Srbiji je živelo 7.186.862 stanovnika, bez Kosova i Metohije, od čega oko šest miliona Srba. Tada je zabeleženo smanje U odnosu na 2002. u 2011. godini broj stanovnika je smanjen za više od 300.000.

#Ljudi

#Srbija

'