AKTUELNO

U pojedinim gradovima plivalo se u bazenima, u Zemunu su svi pobednici.

Tradicionalno plivanje za Časni krst oganizovano je danas, na Bogojavljenje, širom Srbije, a u Beogradu se plivalo na Adi Ciganliji, Zemunskom keju i, zbog vremenskih uslova, na bazenu Milan Gale Muškatirović na Dorćolu.

Foto: Pink.rs

U tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Zemunskom keju, kojem je prisustvovao i patrijarh Irinej, učestvovalo je oko 300 plivača.

Plivači su ove godine, zbog hladnoće i leda, u vodu ulazili u manjim grupama, tako da su svi proglašeni pobednicima, a krst je poneo Slaviša Ivanović, profesionalni kaskader, jer učesvuje u plivanju na Zemunskom keju svih dvadeset godina, koliko se organizuje.

Foto: Pink.rs

Među učesnicima bogojavljenskog plivanja bile su i pripadnice lepšeg pola, a jedna od njih, Snežana Basikić, rekla je za beogradske medije da već drugi put pliva za časni krst, da je ove godine mnogo hladno, ali da je bez obzira na to želela da učestvuje.

Patrijarh Irinej je pre plivanja za časni krst otkrio i osveštao spomenik "Bogojavljenski plivač", koji je postavljen povodom 20 godina organizovanja tradicionalnog plivanja u Dunavu i osveštao vodu.

On je podsetio da se na dana[nji praznik obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Na Adi Ciganliji je prvi doplivao do časnog krsta Aleksa Dragaš, kadet Vojne akademije.

U Prokuplju plivali za krst u bazenu

Stevan Gašević (26) iz Prokuplja prvi je stigao do časnog krsta u današnjoj Bogojavljenskoj trci, koja je organizovana na bazenu Opšte bolnice "dr Aleksa Savić" u Prokuplju. Ovo je treći put da ovaj mladić pobeđuje.

Ove godine u trci za časni krst učestvovalo je 10 plivača, a najmlađi su bili Vasilije (8) i Petar Paunović (11).

Gimnazijalac stigao do časnog krsta u Užicu, plivali i odbornici

Među 52 Užičanina koja su se danas odvažila da zaplivaju u ledenoj Đetinji (temperatura voda bila je svega četiri stepena), do časog krsta stigao je Dragan Matić (18), maturant Užičke gimnazije.

U Jagodini u cisterni dovezli svetu vodicu

Plivanje za časni krst, običaj koji se već tradicinalno održava na Bogojavljenje, organizovano je danas širom Srbije, a Jagodina je ponovo privukla najviše pažnje, jer je sveštenik osveštao vodu iz - vatograsne cisterne.

OVO su običaji na BOGOJAVLJENJE!

Običaj je da na taj dan ne treba ništa u kući raditi, prati veš, a tkanje obavezno izostaviti. Nikako imati zle misli, želeti ili činiti drugome zlo. U vezi sa Bogojavljanjem kod srpskog naroda razvili su se brojna verovanja. Tako se veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. Običaj je da se na Bogojavljenje izađe na neku vetrometinu, iznese malo pepela i pušta po malo iz ruku. Tako se određuje koji se vetar zakrstio (pobedio) na Krstovdan. U nekim krajevima na Bogojavljensko jutro devojke odlaze do izvora vode, u koji bacaju nekoliko zrna pšenice ili druge žitarice, a zatim kažu: "Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive".

Č.N.

#Beograd

#Srbija

#krst

#plivanje

'