AKTUELNO

Roditelji moraju da donesu odobrenje u vezi putovanja, i bez njega u školama ne bi smelo ništa da se usvaja, svaka stavka mora biti transparentna, rekla je za Novo jutro televizije Pink pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

- Imajući u vidu kolike su plate u Srbiji i da porodicama sasvim sigurno nije jednostavno da izdvoje novac za ekskurzije i izlete, odmah počnemo da razmišljamo koliko bi koštalo kada bi išli na letovanju u Paraliju, pa to onda upoređujemo. Ono što roditelji ne koriste dovoljno, jeste mogućnost kontrole uticaja na cenu – rekla je Nedeljković.

Kako kaže, roditelji su ti koji bi morali, i bez čijeg odobrenja ne bi smelo u školama ništa da se usvaja, odnosno, kako dodaje, svaka stavka mora biti transparentna.

- Mora jasno da se vidi koji je prevoznik i koliko košta autobus. Koliko košta smeštaj. Kao i kolika je nadoknada nastavnika. Sa takvim pitanjima, vi imate mogućnost da nešto odbijete, ne potpišete, ne pristanete… - navodi Nedeljković.

Foto: TvPink Printscreen

Direktor OŠ “Jovan Popović” Ivan Čilerdžić, navodi da je upravo to nešto što se u školama radi.

- Od samog izbora destinacija koja predlažu stručna veća, u korespodenciji sa predmetnim nastavnicima, jer treba da se pokriju određeni plan i program za taj razred. Dalje, treba da se usvoji na veću, i obavezno na savetu roditelja – rekao je Čilerdžić.

Kako kaže, bez odobrenja saveta roditelja nije moguće izvesti niti jednu ekskurziju.

- Naravno, javna nabavka kao jedino pravno rešenje je nešto što mora da se sprovede uz svu konkursnu dokumentaciju. Kada prođe cela javna nabavka, dobijamo saglasnost za roditelje, koja mora da bude jasna i transparentna svim onim sadržajima koje čini jedna eskurzija - rekao je Čilerdžić.

Foto: TvPink Printscreen

Marijana Milošević, majka dvoje školaraca, složila se da su ovi uslovi transparentni, ali dodaje da nekada ni škole nemaju izbor.

- Dolazimo često u situaciju da nemamo izbor, već imamo ponudu tu koja je izabrana i to je to – rekla je Milošević.

Nedeljković ističe da postoji uvreženo pravilo da neke agencije zakupe već određene kapacitete, i time prosto smanjuju ponudu. Ali, dodaje da ne mora nužno biti dogovora.

Foto: TvPink Printscreen

- Ministar je rekao da će sa svim konkretnim saznanjima i sa adekvatnom dokumentcijom, uputiti svaku vrstu inspekcije i finansijskoj, budžetskoj i svima koji eventualno krše zakon da bi dobili neki korist – rekla je Nedeljković.

Kako kaže, veruje da je sve što se dešava samo pojedinačni primer i da većina kolega savesno radi svoj posao.

#Putovanja

#škola

'