AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorili su danas u holu Starog dvora izložbu „Osmi mart u Srbiji, Srbija je deo sveta”.

Izložba je posvećena ženama i na njoj je predstavljeno 20 žena Srbije, čiji se profili nalaze na portalu Vikipedije, a koje su dale doprinos u oblastima Uneska – u obrazovanju, nauci, kulturi, umetnosti, informisanju i komunikacijama. To su Nadežda Petrović, Milena Pavlović Barili, Olja Ivanjicki, Ljubica Sokić, Vera Božičković Popović, Milica Stojadinović Srpkinja, Isidora Sekulić, Desa Glišić, Maga Magazinović, Mileva Marić Ajnštajn, Ksenija Atanasijević, Vladislava Polit Desančić, Draga Ljočić-Milošević, Jelisaveta Načić, Desanka Maksimović, Saša Božović, Soja Jovanović, Ljubica Marić, Draginja Ružić i Vukosava Velimirović.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što se na ovaj način obeležava Osmi mart, odnosno, kako je naveo, politička, socijalna i ekonomska dostignuća žena.

Foto: Grad Beograd

– Danas se sećamo žena čiji je doprinos nauci, kulturi, obrazovanju, umetnosti, i drugim oblastima nemerljiv. Beogradske škole i ulice ponele su njihova imena, a njihov duh i dalje živi i u prestonici. Ove žene su iskazale hrabrošću, kreativnošću, snagom, upornošću i talentom – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je naveo i da je kao dečji lekar imao priliku da upozna i drugu stranu žena.

– Ganula me je briga i posvećenost majki, sestara i baka. Zbog toga je jedan od mojih ciljeva da trudnicama, porodiljama i majkama omogućimo što bolje uslove i pružimo im što veću podršku. U Beogradu je na ovom planu već urađeno mnogo, ali uvek ima prostora za dalje unapređenje – istakao je Radojičić.

On je podsetio na finansijsku pomoć porodiljama za prvo i svako novorođeno dete, kao i dodatnu podršku majkama koje su nezaposlene. Od prošlog leta se pruža finansijska pomoć i za treće dete, a od ove godine i majkama blizanaca.

– U 2018. godini je na osnovu nešto više od 17.000 rešenja iz budžeta Grada Beograda isplaćeno oko 303,5 miliona dinara – rekao je gradonačelnik.

Grad Beograd pruža podršku i ženama koje su žrtve nasilja, pre svega kroz Prihvatilište za žene žrtve nasilja u porodici, dodao je Radojičić.

– Osnažujemo ih i pomažemo da prebrode situaciju u kojoj se nalaze, a putem različitih kurseva stvaramo uslove da budu i finansijski nezavisne, kako bi mogle da izdržavaju svoju decu i da se vrate normalnom životu – naglasio je Radojičić.

Foto: Grad Beograd

Gradonačelnik se osvrnuo i na važnost rodne ravnopravnosti i izneo podatak da je broj nezaposlenih žena u prestonici u proteklih godinu dana smanjen za skoro deset odsto. Ipak, dodao je Radojičić, ovaj podatak ne raduje mnogo jer je nezaposlenih žena više nego nezaposlenih muškaraca.

– To nas je navelo da prvi put ove godine u saradnji sa Kancelarijom za mlade i Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj organizujemo konkurs za najbolju žensku inovacionu ideju. Pobednicama ovog konkursa pomažemo da svoje ideje pretvore u siguran i unosan biznis budžetom od pet miliona dinara, promocijom njihove ideje, mentorskom podrškom i prostorom u Naučno-tehnološkom parku. Žene su se pokazale kao uspešne preduzetnice jer su kreativne, ne odustaju tako lako od cilja i uvek razmišljaju o budućnosti. Zbog toga ne sumnjam da će konkurencija biti veoma jaka. Kao gradonačelnik, zalagaću se za što više projekata kojima ćemo pomagati ženama da postanu finansijski nezavisne i da ostvare svoje preduzetničke ambicije – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je na kraju svim ženama čestitao Osmi mart.

– Borba koju ste započele pre više od sto godina i put koji ste od tada prešle je za divljenje. Pokazale ste da je borba za unapređenje vašeg položaja zapravo borba za sve nas, a vaš napredak donosi progres čitavom društvu. I zato u ovom cilju niste same. Grad Beograd i ja kao gradonačelnik, dečji lekar, a pre svega kao čovek sam na raspolaganju svim ženama koje žele da sarađuju i koje misle da možemo da im pomognemo – poručio je Radojičić.

Ministar Đorđević istakao je da se putem ove izložbe predstavljaju životne priče dvadeset Srpkinja koje su se izborile za značajno mesto u istoriji.

Foto: Grad Beograd

– Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, u partnerstvu sa Kabinetom gradonačelnika Beograda i uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), pridružilo se digitalnoj kampanji koju sprovodi Unesko, a sa željom da se najvećem enciklopedijskom projektu slobodnog sadržaja na internetu – Vikipediji, pored postojećih dodaju imena žena koje su svojom hrabrošću, znanjem, istrajnošću i mudrošću ostavile dubok trag u istoriji Srbije. Svojim aktivizmom ostavile su trajni pečat unapređenju obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti – istakao je Đorđević.

Događaju su prisustvovali članovi Gradskog veća Slobodan Šolević i Elena Bilić, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, v.d. sekretara za sport Dragana Bjelojević, gradski pravobranilac Ljiljana Blagojević, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici diplomatskog kora.

#Zoran Radojičić

#Zoran Đorđević

'