AKTUELNO

U Svečanoj sali Doma Garde na Topčideru večeras je održan prijem povodom obeležavanja 5. marta, Dana Vojnoobaveštajne agencije.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, verskih zajednica, narodni poslanici i brojni gosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pozdravljajući okupljene u ime pripadnika Agencije, direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković, podsetio je da je zaštita otadžbine oduvek osnovni zadatak svakog srpskog obaveštajca, ali i da je u svim istorijskim razdobljima, posebno u ratovima, taj zadatak bio složen.

-Posao pripadnika jedine srpske spoljne obaveštajne službe, kakva je VOA, ni danas nije lakši. Obavlja se u vremenu koje je posebno dinamično i turbulentno. Svedoci smo sve bržih promena kako na globalnom tako i regionalnom planu i novih geopolitičkih okolnosti koje otežavaju procene budućih događaja. Ponašanje glavnih međunarodnih aktera je sve nepredvidivije, a poznato je da kada veliki igrači na svetskoj sceni ukrste interese, obično posledice tog sudara osete mali - naglasio je general Stojković.

On je dodao da je posebno ponosan na činjenicu da je VOA u takvim okolnostima uspela da održi visok kredibilitet procena o situaciji u našem okruženju, ali i u svetu.

-Takvu spoljnu obaveštajnu službu ne bismo imali da nije bilo stalne podrške i razumevanja i zahteva državnog i vojnog rukovodstva. Za rad Agencije na ovakvom nivou posebno je zaslužno Ministarstvo odbrane i naš ministar koji imaju ogromno razumevanje za naše potrebe i planove. Zahvaljujući tome, uspeli smo da podmladimo kadar i sprovedemo reorganizaciju, kao i da proširimo mrežu vojnih izaslanstava. U prošloj godini otvorili smo dva nova izaslanstva - u Belorusiji i Iranu - istakao je general Stojković.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, izaslanici odbrane, osim što predstavljaju Srbiju, štite i njene interese u inostranstvu i istupaju u jedinstvenom diplomatskom frontu afirmišući državni koncept vojne neutralnosti i šireći istinu o Kosovu i Metohiji. On je dodao da je Vojnoobaveštajna agencija je prisutna na mnogim mestima širom planete.

- Trka u naoružanju, koja se u svetu zahuktala, reflektuje se i na naš region i to je nešto što nas zabrinjava kao neutralno opredeljenu zemlju. Srbija ne želi da bude izvor nestabilnosti, ali ni meta nekog budućeg konflikta i zato sa posebnom pažnjom pratimo teško objašnjivo intenzivno naoružavanje zemalja regiona Balkana, koje bi po logici stvari trebalo da se oslanjaju na kolektivnu bezbednost koja proističe iz članstva u NATO. Sprečavanje iznenađenja na strategijskom planu bio je i ostaje naš osnovni zadatak, a bezbednost naše otadžbine imperativ - zaključio je Stojković.

Foto: Tanjug

Vojnoobaveštajna agencija obeležava svoj dan u znak sećanja na 5. mart 1884. godine, kada je sklopu reorganizacije i modernizacije srpske vojske doneta Uredba o đeneralštabnoj struci, kojom je u okviru Operativnog odeljenja Glavnog generalštaba formiran Spoljni odsek.

Na današnji dan pre tačno 135 godina vojnoobaveštajna služba je ustanovljena u Srpskoj vojsci kao Spoljni odsek u okviru Glavnog Đeneralštaba, predvođen našim proslavljenim ratnikom vojvodom Radomirom Putnikom.

#Vojska

'