AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je gostujući u Novom jutru da predsednik Srbije Aleksandar Vučić daje sve od sebe da održi mir i stabilnost u regionu, jer kako kaže, to se odražava na sve osale segmente u zemlji.

- Svaka čast predsedniku što da je sve od sebe da održi mir i stabilnost u regoinu. Građani Srbije mora da znaju, da ako Vučić ne održi mir sada, ne znam kakva nam je perspektiva. Nisam stručnjak, ali perspektiva nam nije sjajna. Ako ne rešimo pitanje Kosova, nećemo moći da idemo napred – objašnjava ministar.

Prema njegovim rečima, situacija na KiM je vrlo neizvesna i posebno treba voditi računa o Srbima koji tamo žive.

- Čuo sam se sinoć sa ljudima sa Kosova, oni dežuraju noću, jer se boje da će biti upada kosovske vojske. Oni su u uplašeni i boje se za sebe – naglašava ministar Lončar.

„ Ima pomaka u zdravstvu, neki samo ne mogu da podnesu uspeh Srbije“

Kraće liste čekanja, investiranje u opremu, naročito za zračnu terapiju, te uvođenje elektronskog recepta glavni su razlozi zbog kojih je zdravstvo Srbije stiglo do 18. mesta u Evropi prema rang-listi Evropskog zdravstvenog sistema za 2018.

Zdravstvo Srbije nalazi se na 18. mestu od 35 zemalja. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je to bio dug put za Srbiju.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi smo nekako ušli na tu listu i polako smo napredovali. Nekome je teško da prizna da se neke stvari menjaju, da ide na bolje. Nemamo idealan sistem, ali bolje je – rekao je Lončar.

Uspešna implementacija elektronskog recepta i smanjena lista čenkanja su u tome značajno doprineli. Ministar kaže da je i ovo dostignuće zahtevalo naporan rad ministrstva.

- Bio je problem da se ljudi naviknu na to – kaže Lončar, naglasivši da novi projekti tek čekaju njegovo ministarstvo.

Kaže da radovi na Kliničnom centru su i dalje u toku, i kako kaže, zadovoljan je postignutim rezulatima.

- Za dalje poduhvate već imamo dovoljno radne snage, i to je ohrabrujuće. Zbog neodgovornosti onih koji su bili pre nas, mi imamo dosta posla – ističe Lončar.

On takođe kaže da je u 2018. godini zaposleno 4.000 zdravstvnih radnika i 1.509 specijalizacija.

- Ono što danas nemamo specijaliste, je rezultat prethodne vlasti koja specijalizacije nije davala. Od septembra planiramo da oni koji budu najbolji učenici u srednjim školama odmah dobiju posao. Najboljim studentima obezbeđujemo posao, specijalizaciju. Važno je da znaju da smo tu za njih – kaže ministar, naglašavajući da minstarstvo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rade na tome da stručni kadar ostane u zemlji.

#Zlatibor Lončar

'