AKTUELNO

Tokom narednih sedam dana biće raspisano 10 velikih tendera u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, čija je vrednost 2,3 milijarde dinara, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je podsetio da je prošle godine završena saobraćajnica od Mosta na Adi do Tošinog bunara, kao i da je u isto vreme započeto izmeštanje korita Topčiderske reke, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

- Taj posao je sada pri kraju, a to će omogućiti proširenje Bulevara patrijarha Pavla na četiri trake. Kada je u pitanju proširenje te ulice, radimo dva kilometra saobraćajnica od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića. Bulevar će imati tramvajsku bašticu u sredini, što znači da se tramvaji neće kretati po stranama već po sredini. To je deo spoljne magistralne tangente koja će stizati do mesta na kojem će biti izgrađen most preko Dunava kod Ade Huje, čija će izgradnja početi 2021. godine - rekao je Vesić.

On je dodao da će biti raspisan tender za izgradnju magistralnog vodovoda Barajevo - Beljina - Arapovac u vrednosti od oko 112 miliona dinara i precizirao da se radi o devet kilometara vodovodne mreže.

- Time ćemo severoistočni deo Lazarevca povezati sa Barajevom. Zatim krećemo u izgradnju kanalizacije u naselju Kneževac - Kijevo, gde će biti utrošeno 38 miliona dinara za 500 metara kanalizacije, a ne bi trebalo zaboraviti ni izgradnju kanalizacije u naseljima Urovci i Krtinska u Obrenovcu, za šta smo izdvojili skoro milion evra. U pitanju je više od 11 kilometara kanalizacije, nakon čega će oko 4.000 meštana konačno dobiti kanalizaciju - istakao je zamenik gradonačelnika.

Naveo je da slede i radovi u centru grada i dodao da će se raditi rekonstrukcija Nušićeve ulice, za šta je izdvojeno 59 miliona dinara, a u pitanju je deo ulice od Terazijskog tunela do Terazija.

- Ulica će biti popločana, sa baštama i bez mogućnosti prolaza za automobile. Krenućemo i u rekonstrukciju Sremske ulice, od prolaza ka Zelenom vencu do Knez Mihailove, u vrednosti od 90 miliona dinara. Radićemo saobraćajnu vezu između naselja Stepa Stepanovića i Ulice vojvode Stepe, što će koštati oko 22 miliona dinara - rekao je Vesić.

Osim toga, dodao je, radiće se na izgradnji tri trga u opštini Surčin, u naseljima Jakovo, Boljevci i Dobanovci.

- Svako od tih naselja imaće uređen trg sa fonatnom. Osim toga, predstoji nam i tender za izgradnju trolejbuske kontaktne mreže u funkciji terminusa u Dunavskoj ulici. Takođe, planirana je izgradnja kontaktne mreže Nemanjina - Gundulićev venac - Cvijićeva - Palata 'Albanija', u funkciji ispravljačke stanice - rekao je Vesić.

Dodao je da očekuje da se do juna dobiju izvođači radova za sve ove poslove kako bi na jesen radovi mogli da počnu i pozvao kompanije da se jave na tendere čiji će projekti znatno izmeniti izgled Beograda.

#Goran Vesić

#Tender

'