AKTUELNO

Ne samo da je izašao iz jazbine, već je sve vreme gledao ka nebu, što samo može da bude dobar znak, kažu u Beogradskom zoološkom vrtu.

Ako sudimo po narodnom verovanju, izlazak medveda Miše iz Beogradskog zoološkog vrta iz svoje jazbine, na Sretenje, najavljuje da je zimi došao kraj i da proleće stiže.

Ne samo da je izašao iz jazbine, već je sve vreme gledao ka nebu, što samo može da bude dobar znak, kažu u Beogradskom zoološkom vrtu.

Prema narodnom verovanju, ako medved na današnji dan izađe iz jazbine i vidi svoju senku, on se uplaši i vrati se, što pretskazuje da će zima potrajati još šest nedelja. Ako medved ne ugleda senku, proleće je na pragu.

Medved Miša nije video svoju senku, a veterinar Jozef Ezfeđ je rekao da je po izlašku životinja pokupila hranu i, kako je kazao, neke molekule iz vazduha. Ističe da ima puno poverenje u Mišu.

- Jeste da je on tibetanski medved, ali je već dugo ovde i zna sve naše običaje - šaljivo kaže Jožef.

Tibetanski medvedi su familijarni i veoma su vezani za porodicu.

Leti se povlače u planine, a zimi se spuštaju tražeci pogodno mesto da prezime.

Ni Medvedi u Jagodini nisu videli senku

Ni medvedi u Zoološkom vrtu u Jagodini, evropski mrki medved i tibetanski ogrličar, nisu jutros videli svoju senku.

Bilo je tmurno i maglovito, možda je vide tokom dana kad sunce ogreje.

Foto: Tanjug

Međutim, to nije pouzdan znak, jer medvedi u ZOO vrtovima i ne spavaju zimski san za razliku od svojih rođaka u divljini, rekli su medijima u ovom ZOO vrtu.

U ZOO vrtu u Jagodini ima tri medveda, dva evropska mrka i jedan tibetanski ogrličar, i jutros su svi bili budni, tumarali su kavezima "tražeći valjda svoju senku".

#Medved

#Sretenje

#zoološki vrt

'