AKTUELNO

U Srbiji je 30 osoba preminulo od gripa, a prijavljeno je 104.687 slučaja obolelih u poslednjih šest nedelja. Zbog gripa u školama u Srbiji je produžen raspust za sedam dana.

Poslednja žrtva gripa je muškarac (59) iz Leskovca.

Situacija u zemljama regiona je znatno nepovoljnija nego u Srbiji -  u Hrvatskoj je od gripa umrlo 75 osoba, dok je u Republici Srpskoj zabeleženo 38 žrtava.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'', najviše obolelih je među decom uzrasta do četiri godine, a epidemiološka situacija je u skladu s kretanjem oboljenja za ovaj period godine.

Zaključno sa šestom izveštajnom nedeljom, prijavljeno je ukupno 104.687 obolelih od oboljenja sličnih gripu i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa gripom kod kojih je laboratoriski potvrđen ovaj virus.

U toku šeste izveštajne nedelje zabeleženo je 19.718 slučaja obolelih od gripa.

Radi se o virusima gripa tipa A (H1N1) i A (H3N2) koji su u cirkulaciji ove sezone kod nas, kao i u zemljama u regionu i u većini zemalja Evrope.

Epidemije gripa su prijavljene na teritoriji Pirotskog, Zlatiborskog, Moravičkog okruga i na teritoriji Niša.

Foto: Pixabay.com

Kako prepoznati grip?

U slučaju virusa gripa siptomi se, za razliku od prehlade koja postepeno napreduje, javljaju iznenada.Visoka temperatura, suvi kašalj, bolovi u mišićima i glavobolja...

Ako imate grip, od zdravog do bolesnog možete da stignete za nekoliko sati, a virusu je potrebno samo 48 sati da se od momenta zaražavanja pretvori u bolest i može da vam pacijentu potpuno slomiti imuni sistem.

Bolest može početi kašljanjem i bolom u grlu, da potom simptomi brzo napreduju do groznice, umora i bola u mišićima. Njihov intenzitet je tako jak da, ako imate grip, sigurno nećete moći da ustanete iz kreveta, bar dva-tri dana

#Grip

'