AKTUELNO

Studija je slučajno otkrila zapanjujuće podatke i ispostavilo se da je ženski mozak misteriozniji nego što smo mogli da zamislimo.

Žene zadržavaju deo DNK od svakog čoveka sa kojim imaju seksualni odnos, otkrila je najnovija studija Univerziteta u Sijetlu.

Ovaj podatak je otkriven sasvim slučajno. Naime, cilj studije je bio da otkrije da li su žene koje su bile trudne, odnosno koje su nosile muško dete, više predisponirane na određene neurološke bolesti od muškaraca.

Foto: TvPink Printscreen

63 odsto žena nosi muške DNK

Prema studiji: 63 odsto žena (37 od 59) je testiralo muški mikrohimerizam u mozgu, odnosno muški mikrohimerizam bio je prisutan u više regiona mozga. Dakle, 63 odsto žena nosi muške DNK ćelije koje žive u mozgu. Naučnici su proverili nekoliko teorija, među kojima je ona da je taj DNK od oca, ali se ispostavilo da to nije istina. Na kraju su došli do zaključka da se radi o DNK muškaraca sa kojima su te žene spavale, odnosno, imale seksualan odnos.

Po urologu i seksologu prof.dr Aleksandru Miloševiću ovo nije senzacionalno otrkiće, jer kako kaže, ljudi gde god da se kreću i imaju kontakt ostavljaju svoj DNK.

- Čak i forenzirčari otkrivaju ubistva na osnovu genetic, pa što ne bi mogla i žena da zadži DNK muškarca sa kojim je imala kontakt. Svaki telesni kontakt ostavlja neku gentiku – objašnjava Milošević, ističući da je to jedan od pokazatelja koliko takav kontakt znači za ženu.

- Svaki seksualni kontakt kod žene ostavlja neki trag. Mngo teže žene zaoravljaju tek kontakte nego muškarci – smatra Milošević.

Psihoseksualni terapeut dr Josif Fidanovski smatra da ipak te činjenice treba uzeti obazrivo.

Foto: TvPink Printscreen

- Nauka svakodnevno saznaje razne informacije, i tu je sve moguće, naročito kada se istražuje mozak – objašnjava Fidanovski.

Međutim, po Miloševiću je činjenica da svaki kontakt evidentno ostavlja posledice.

Fidanovski smatra takođe smatra da je moguće uticati i na sopstveni DNK na neki način. Kako kaže, neki naučnici tvrde da DNK može da se odrazi i na karakter i život.

- Način razmišljanja može da utiče na svoj DNK. Ako razmišlljate na jedan utabani način, to postaje vasa stvarnost pa i na genetskom nivou – kaže Fidanovski.

#Seks

'