AKTUELNO

U Zrenjaninu su danas uručeni ključevi novih stanova za 11 porodica raseljenih iz BiH i Hrvatske, a ključeve su uručili ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, šef Misije OEBS-a Andrea Oricio, gradonačelnik Zrenjanina Čedomoir Janjić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, kao i njegov pomoćnik Ivan Gerginov.

Jedanaest stanova koji su danas useljeni predstavljaju završene stambene jedinice iz Potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa, zajednički višegodišnji program Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u sve četiri zemlje, od kojih je najveći broj upravo u Srbiji.

Dačić je istakao da mu je zadovoljstvo što prisustvuje događaju kojim se obeležava završetak građevinskih radova na izgradnji stanova i novi početak za ljude koji će se useliti u te stambene jedinice.

Najavio je da će u Zrenjaninu uskoro početi izgradnja još jedne zgrade sa 40 stanova i podsetio da je izgradnja stambenih jedinica na lokaciji u Zrenjaninu samo jedan od segmenata ukupne realizacije Regionalnog stambenog programa, u okviru kojeg se dodeljuju stanovi, kuće sa okućnicom, građevinski materijal i montažne kuće.

- U toku je gradnja 1.647 stanova u 48 jedinica lokalne samouprave, a u periodu pred nama očekuje se i useljavanje zgrada u Loznici, Kladovu, Negotinu i Temerinu, kao i u beogradskoj opštini Kamendin, za šta smo kamen temeljac postavili novembra 2017 - rekao je Dačić.

Ministar kaže da je cilj je da se, nakon dugog perioda razvijanja mehanizama samog Programa, sa većom efikasnošću pomogne sugrađanima koji su bili prinuđeni da izbegnu iz konfliktnih područja.

Dačić je danas obišao stan i posetio porodicu koja je izbegla iz Benkovca, bežeći pred “Olujom”. Reč je o majci s troje dece koja su tada bila mala, a danas su odrasli ljudi, a koji su uspeli da se izbore sa životnim nedaćama zahvaljujući i pomoći sugrađana koji su to prepoznali i pomogli im da žive život dostojan čoveka.

Ministar je zahvalio predstavnicima lokalne samouprave i građanima Zrenjanina na saradnji, i to ne samo u realizaciji stambenog programa, već i na njihovoj pomoći i solidarnosti prilikom prijema više stotina izbeglica i raseljenih lica.

- Razumevanje i podrška lokalne zajednice su bili i ostaju od neprocenjive važnosti za njihovu socijalnu i ekonomsku integraciju i normalan život - kaže Dačić.

Ministar je zahvalio i svim zemljama donatorima, kao i partnerima iz međunarodnih organizacija koji od početka podržavaju Srbiju u naporima da pomogne u rešavanju stambenih potreba najugroženijih izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U ime 11 porodica, koje su danas dobile nove stanove, obratio se Goran Tomaš koji ima 43 godine, a radi kao službenik obezbeđenja.

Kako je naveo, izbegao je sa roditeljima, tada kao maloletni dečak, 1991. godine iz Osijeka, a od kada su došli u Srbiju živeli su u iznajmljenim stanovima.

- Danas smo iskreno srećni i zadovoljni što ćemo posle 27 godina života u tuđim stanovima, pod kirijom, konačno imati svoj krov nad glavom - rekao je Tomaš.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da za EU često kažu da je apstraktna institucija, ali da su u suštini oni vrlo konkretni i vode računa o ljudima, što pokazuje upravo i današnji događaj.

- Danas smo načinili mali korak u obezbeđivanju trajnog rešenja za izbeglice na Zapadnom Balkanu. Regionalni stambeni projekat je projekat u vrednosti od 285 miliona evra, od čega 232 miliona potiče iz EU. EU je obezbedila 80 odsto sredstava za realizaciju ovog projekta - naveo je Fabrici.

Dodao je da je do kraja prošle godine EU obezbedila više od 2.500 stambenih jedinica u Srbiji i najavio da u sledeće dve godine planiraju da još 2.500 stanova obezbede, a sve to sa ciljem da do kraja projekta, što je predviđeno 2021. godine obezbedi se ukupno više od 7.000 stambenih rešenja.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić naveo je da su u Zrenjaninu pre nekoliko godina napravljene i kuće za socijalno ugrožene sugrađane i dodao da mu je drago što zajedno sa Vladom Srbije i donatorima iz EU se danas dodeljuju ključevi za 11 porodica.

- Mi u Zrenjaninu trudimo se da i oni ljudi koji imaju rešeno stambeno pitanje i ovi koji će rešiti imaju gde i da rade tako da je u samo dve protekle godine u našem gradu otvoreno preko 4.500 novih radnih mesta - rekao je Janjić i dodao da želi svim Zrenjanincima, koji nemaju posao, da ga pronađu kako kod starih, tako i kod novih poslodavaca.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio kazao je da mu je drago što je bio u prilici da se i danas uveri u to šta je prava vrednost Regionalnog stambenog programa, a to su novi stanovi za one koji dugo godina nisu imali svoje domove.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak naveo je da je želi da program stambenog zbrinjavanja više nikada na Balkanu ne mora da se sprovodi.

- Svi zajedno treba da se potrudimo da ovaj deo Evrope i sveta posle tužnih i ružnih ratova devedesetih postane normalno i pristojno mesto za uspešan život - rekao je Bošnjak i dodao da je Zrenjanin samo jedan od uspešnih primera suživota različitih religijski grupa.

Pomoćnik komesara Ivan Gerginov zahvalio je Zrenjaninu na saradnji i istakao da porodicama koje se danas useljavaju želi svu sreću u daljem životu u njihovim domovima.

#Ivica Dačić

#Stanovi

#Zrenjanin

'