AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je jutros da su sve ulice prvog prioriteta očišćene i najavio nabavku novih vozila jer je, kako je istakao, plan da se ove godine obnovi kompletna mehanizacija.

Vesić je naveo da se u “Beograd putu” radi punim intenzitetom i da je od juče ujutru na snazi četvrti stepen angažovanja, što znači da je na gradskim ulicama 145 vozila, od čega 90 velikih kamiona, koji neprekidno čiste sneg.

Foto: Pink.rs

- Očekujemo da sneg pada sve do sutra ujutru tako da ćemo u tom stepenu ostati do tada. Na ulici je oko 270 radnika ''Beograd puta'' i oko 300 radnika preduzeća ''Gradska čistoća'' i ''Zelenilo Beograd'' koji čiste trotoare šire od pet metara - rekao je Vesić.

On je objasnio da trotoari koji su uži od pet metara pripadaju stambenim i poslovnim zgradama i da njihovo čišćenje nije u nadležnosti Grada.

Foto: Pink.rs

Tokom noći je bačeno 645 tona soli, 135 tona kamenog agregata i oko 5.000 litara kalcijum-hlorida, precizirao je Vesić i naveo da je na gradske ulice od početka zime do sada bačeno 14.500 tona soli, dok je za čitavu prošlu zimu bačeno oko 17.000 tona.

- To vam jasno govori koliko je više padavina ove zime - dodao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika istakao je da su sve ulice prvog prioriteta čija je ukupna dužina 1.767 kilometara potpuno čiste, prohodne i nema zastoja.

Postoji, kaže, jedan zastoj u Ulici vojvode Stepe nastao zbog tramvaja koji je u kvaru, a ne zato što sneg nije očišćen i to she brzo biti rešeno.

Foto: Pink.rs

- Mi ćemo sve dok bude padao sneg čistiti samo ulice prvog prioriteta. Kada bude prestao da pada, ulazimo u ulice drugog prioriteta, a to je 491 kilometar ulica, kako bi svih ovih 2.258 kilometara ulica na teritoriji Beograda bilo poptuno čisto - rekao je Vesić.

On je najavio i nabavku novih vozila.

- Imamo ukupno 145 vozila. U poslednje dve godine kupili smo 20 novih kamiona. Pre toga 10 godina nije kupljen nijedan kamion u ''Beograd putu'' i problem je što imamo dosta stara vozila - rekao je Vesić i dodao da su pojedini kamioni stari više od 20 godina.

Kako je istakao, s obzirom na to da “Beograd put” kao preduzeće sada dobro stoji i da Grad ima dobar budžet, plan je da se tokom ove godine zameni kompletna mehanizacija.

- Već smo naručili 10 novih velikih i pet malih kamiona i ove godine ćemo zameniti kompletnu mehanizaciju. Na lizing ćemo uzeti još 51 kamion i sledeću sezonu dočekati sa kompletno novom mehanizacijom. Kada budemo imali operativno 90 malih kamiona, na čemu ćemo raditi, moći ćemo istovremeno da čistimo ulice prvog i drugog prioriteta i tada ćemo moći da kažemo da je Beograd potpuno obnovio mehanizaciju - naveo je Vesić.

#Goran Vesić

'