AKTUELNO

Ispred hrama Svetog Save na Vračaru u 16 sati počelo je tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan.

Brojni građani došli su pred Hram i pre 16 sati, u koliko je bilo zakazano paljenje badnjaka.

Među okupljenim građanima ima i mnogo porodica sa decom koja nose grančice badnjaka.

Foto: Pink.rs

Patrijarh srpski Irinej osveštao je večeras badnjak na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, nakon čega je obavljeno tradicionalno paljenje badnjaka.

Patrijarh Irinej čestitao je praznik srpskom narodu i poželeo im, i onima u otadžbini, ali i onima u rasejanju, da im Bog daruje mir, slogu i ljubav.

Foto: Tanjug

- U naše domove danas će biti unet badnjak, to hrastovo drvo jako i snažno po svojoj prirodi, ali sa puno simbolike - ukazao je Irinej i ispričao da ono simbolizuje život, rođenje Isusa Hrista, njegov ulazak u ovaj svet, u naše domove i srca.

Foto: Tanjug

- Ali i da badnjak uđe u sve naše ustanove, u naše naučne ustanove, prosvete ustanove, vojsku koja nas štiti i da sve ono što je naše bude osvetljeno svetlošću drveta života, odnosno svetlošću Hristovom - rekao je patrijarh Irinej.

Kaže da u današnje vreme ima mnogo nevolje i briga i poželeo da nas Bog sačuva svih nevolja, kao što nas je, navodi, čuvao kroz istoriju.

Foto: Color Media Communications

- Neka bog blagoslovi i naše Kosovo, taj naš sveti kraj, našu svetu zemlju, naš Jerusalim. Tamo gde su naše svetinje, tamo gde je stvarana naša istorija, gde je nikla naša kultura, tamo gde se podizala naša duhovnosti, tu našu otačku zemlju da nam Gospod sačuva i da ostane narodu našem, kome je uvek pripadala i bila njegova, da to bude danas i sutra - poručio je patrijarh Irinej.

On je poželeo srećan praznik uz najradosniji pozdrav "Mir božiji, Hristos se rodi". Patrijarh Irinej služi i svečano bdenje u kripti Hrama Svetog Save.

Paljenju badnjaka prisustvovali su i potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i nekoliko visokih oficira Vojske Srbije.

Foto: Color Media Communications

#Badnjak

#Hram Svetog Save

#Patrijarh Irinej

'